Záchranáři dostali 166 milionů korun na cisterny pro vrtulníky

15. 12. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Integrovaný záchranný systém (IZS) posílí o 166 milionů Kč, za které pořídí cisterny na palivo pro vrtulníky. Původní částku 322 milionů navýšilo ministerstvo pro místní rozvoj, informovala ČTK mluvčí úřadu Veronika Vároši.


Měla by se díky tomu zvýšit dostupnost letounů při speciálních akcích v nepřístupných oblastech.

Cílem přidělení financí je podle mluvčí posílení záchranného systému, zejména policie, při řešení krizových situací pomocí letecké techniky. Týká se to hlavně vrtulníků střední váhové kategorie.

Peníze jsou rozdělené v rámci Integrovaného operačního programu, který řídí ministerstvo pro místní rozvoj. „Alokace výzvy byla zvýšena z původních 322 milionů korun na 488 milionů,“ dodala Vároši. Vrtulníky mají být dostupnější díky moderním automobilovým cisternám na letecký petrolej. Využijí se prý při doplňování paliva v místě zásahu.

IZS se skládá z hasičského sboru, zdravotnické záchranky a policie. Patří k němu mimo jiné i vyčleněné prostředky ozbrojených sil a neziskové organizace a občanská sdružení, která řeší záchranné a likvidační práce na vyžádání. Garantem systému je ministerstvo vnitra a jeho činnost určuje speciální zákon a další legislativa určená pro krizové situace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?