Záchranáři jsou podceňováni

8. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

 

Nedovolím svým zaměstnancům, aby kradli. Možná proto nejsem úplně oblíbený, říká ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

Jako jeden z mála šéfů záchranných služeb v České republice se může pochlubit stabilní finanční situací své organizace. Současné požadavky VZP, aby záchranky vrátily přeplatky z minulých let, se pražské záchranné služby netýkají. Nejbolavějším místem tak pro ni zůstává nedostatek lékařů.

Na internetových stránkách pražské záchranné služby inzerujete poptávku po lékařích. Nabízíte tam zájemcům dokonce možnost získání bytu v Praze. To je situace tak špatná, že musíte lákat lékaře na takové atraktivní nabídky?

Situace je velmi kritická, a to nejenom v Praze. Většina záchranných služeb jede na jakémsi náhradním režimu. Třeba Středočeský kraj má víc než dvě třetiny lékařských služeb pokryté externisty. A to je špatně. Lékař u záchranky by tu práci měl dělat pravidelně, ne že si tam jen odskočí z nemocnice.

Čím to tedy je, že se lékařům u záchranky pracovat nechce? Finanční důvody to evidentně nebudou, lékaři jsou zde placeni relativně dobře.

Ano. Lékaři u záchranky jsou oproti lékařům v nemocnici přepláceni. Záchranář si měsíčně v průměru vydělá 46 tisíc.

Nedostatkem prestiže lékařů u záchranných sl



  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?