Záchranáři na jihu Moravy měli v sobotu rekordní počet výjezdů

17. 8. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje měla v sobotu rekordní počet výjezdů v historii. Důvodem jsou dlouhotrvající vedra a také abnormální počet akcí, které se v regionu konají. Počet výjezdů, kterých bylo za jediný den 317, souvisí i s Velkou cenou ČR silničních motocyklů, řekla ČTK mluvčí záchranářů Barbora Zuchová. Obvyklý počet výjezdů za den je kolem 200.


Kolem tří stovek případů mají jihomoravští záchranáři v posledních dnech pravidelně. V sobotu jejich počet vzrostl na historické maximum. „Na této statistice se významně podílí právě tropické počasí, které již trvá velice dlouho,“ uvedla Zuchová.

Vedra trvají na jižní Moravě už několik dní. Tento týden padaly prakticky každý den teplotní rekordy. V sobotu naměřili meteorologové ve Strážnici na Hodonínsku 35 stupňů, překonán byl rekord z roku 1962. Dnes už v regionu rekordy nepadaly, přesto bylo horko. Ve Strážnici bylo téměř 31 stupňů.
Podle Zuchové roste agresivita pacientů. Dlouhotrvajícím horkem trpí zejména starší lidé nebo nemocní s psychózami, jejichž stav horka ještě zhoršují.

Problémy se objevují také tam, kde je velké množství lidí. Zuchová zmínila například folklorní hody nebo Velkou cenu ČR silničních motocyklů. Problémem je také alkohol. „To způsobuje intoxikaci organismu. Jezdíme také ke kolapsům,“ uvedla Zuchová. Lidé by měli podle ní dodržovat pitný režim a vypít za den nejméně 2,5 litru tekutin, vyvarovat se pobytu na přímém slunci a eliminovat zvýšenou fyzickou námahu.

Záchranáři vyjížděli v noci na dnešek také k poranění mladého muže bleskem v Němčičkách na Brněnsku. „V době, kdy došlo k zasažení bleskem, se muž nacházel v budově a byl v přímém kontaktu s vodičem. Mladík byl při vědomí, brněla jej zasažená končetina a měl systémovou reakci. Po ošetření jsme pacienta transportovali do brněnské fakultní nemocnice,“ uvedla Zuchová.

V sobotu v podvečer jeli záchranáři také k nehodě dvou aut u Sokolnic na Brněnsku. Podle policie jedno z nich nezastavilo na stopce. Výsledkem bylo osm zraněných v péči záchranářů. V autech seděly i děti. Většina zranění byla lehkých.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?