Záchranáři na Vysočině dostanou 14 nových sanitek

26. 11. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranáři na Vysočině by během příštího roku za pomoci evropských fondů měli získat 14 nových sanitek. Kromě sanitních vozů dostanou také čtyři desítky přístrojů na nepřímou srdeční masáž. Součástí projektu obnovy vozového parku je také další elektronizace zdravotnických služeb.


Celkové výdaje dosáhnou přibližně 78 milionů korun, z toho 85 procent může uhradit evropská dotace. Novinářům to řekl hejtman Jiří Běhounek (ČSSD).

„Budou posíleny a modernizovány také elektronické služby pro sdílení dat mezi záchrannou službou a zdravotnickými zařízeními,“ uvedl Běhounek. Pro záchranu lidských životů je podle něj zásadní včasná dostupnost informací o převozu pacienta a o volných kapacitách akutních lůžek v lůžkových zařízeních.

Krajští záchranáři mají nyní k dispozici 61 zásahových vozidel rozmístěných na 21 výjezdových základnách. „Průměrné stáří sanitek je kolem pěti let,“ řekla ČTK ředitelka zdravotnické záchranné služby Vladislava Filová. Životnost sanitek je stanovena maximálně na osm let. Vozidla jsou během této doby vystavena značnému zatížení v každodenním provozu.

V roce 2013 vyjela krajská záchranka k téměř 37.000 případů. Zdravotníci nejčastěji zasahovali u pacientů se somatickými onemocněními a úrazovými stavy, četné jsou také výjezdy k infarktům a mrtvicím.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?