Záchranáři na Vysočině získají 14 moderních sanitek

21. 5. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranáři na Vysočině získají 14 moderních sanitek a další technické vybavení umožňující kvalitnější zpracování informací. Projekt v hodnotě 80 milionů korun s evropskou dotací zahrnuje i pořízení přístrojů pro nepřímou srdeční masáž, transportních nosítek a další speciální techniky.


Nové vybavení by měli záchranáři začít používat nejpozději do listopadu 2015. ČTK to řekla ředitelka krajských záchranářů Vladislava Filová.

Příspěvek z Evropského fondu regionálního rozvoje by měl uhradit 85 procent nákladů. Spolufinancování ve výši 15 procent dnes schválila rada kraje, informoval novináře náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Záchranáři na Vysočině mají nyní 60 sanitních vozů v průměrném stáří kolem pěti let. Technika podle Filové není ve stavu, který by ohrožoval zdraví pacientů, zvyšuje se ale náročnost oprav. „Každoročně obměňujeme sedm vozidel. Vyřazují se auta starší deseti let, do záložního provozu se převádějí sanitky staré osm let,“ uvedla Filová.

Díky projektu modernizace by měli záchranáři kromě nových sanitek získat také novou technologii umožňující elektronické zpracování dokumentace, předávání datových zpráv do nemocnice a opačným směrem. Díky tomu se zlepší přenos informací uvnitř záchranné služby, mezi záchranáři a zdravotnickými zařízeními a mezi krajskými operačními středisky a leteckou záchrannou službou.

Vozidla záchranářů v kraji byla vybavena tablety umožňujícími tento datový přenos jako první v republice už v roce 2009. „Techniku je ale nutné po pěti letech obnovit, jejich životnost je na hranici,“ uvedla Filová. Záchranná služba chce také pořídit kamerový systém do vozidel na sledování jejich provozu nebo nová nosítka se zvýšenou nosností.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?