Záchranáři se sjedou do Jeseníků na tradiční Rallye Rejvíz

21. 5. 2013 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranáři z celého světa se tento týden sjedou do Jeseníků, aby poměřili své síly v soutěži zdravotníků s názvem Rallye Rejvíz. Letošního ročníku se podle pořadatelů zúčastní přes devět desítek týmů. Čekat na ně budou náročné či překvapivé úkoly z urgentní medicíny. Inspiraci při sestavování úkolů čerpali organizátoři klání přímo z praxe. ČTK to řekl mluvčí závodu Jiří Pavlík.


„Jde o tradiční automobilovou soutěž, během které posádky záchranných služeb z různých zemí s rozdílnými systémy organizace přednemocniční neodkladné péče plní na trase odborné úkoly z oboru urgentní medicíny, se kterými se setkávají ve své denní záchranářské praxi,“ uvedl Pavlík.

Zdravotnické týmy budou v Koutech nad Desnou na Šumpersku podle organizátorů plnit úkoly stejné jako při výjezdu záchranky. Na trase je budou čekat namaskovaní figuranti a nahrané scény. Účastníci musejí každoročně prokázat znalosti například z oboru traumatologie, chirurgie, neurologie či porodnictví.

Přesné úkoly, které na záchranáře čekají, i letos pořadatelé tají. Chybět však nebudou denní i noční etapy. „Téměř všechny připravené úkoly mají svůj reálný základ ve skutečných výjezdech záchranné služby, protože se někde na světě staly,“ doplnil mluvčí závodu.

Letos se klání, které startuje ve středu a potrvá do soboty, zúčastní přes 90 lékařských a nelékařských záchranářských týmů ze dvou desítek zemí z celého světa. Patřit mezi ně budou například záchranáři z Japonska, Austrálie či Keni. Do Jeseníků ale dorazí také týmy z Turecka, Estonska, Bosny a Hercegoviny, Kanady a Kypru.

Soutěž tradičně doplní klání mediků, připravena je také soutěž Zlaté sluchátko pro dispečerky a dispečery zdravotnických operačních středisek obsluhující tísňové linky 155. Letos se do ní přihlásilo 34 operátorů, což je dosud největší počet. Chybět nebude i celostátní finále Helpíkova poháru, soutěže, ve které se děti učí, jak zachránit člověku život.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?