Záchranáři v hradeckém kraji chystají tři projekty za 28 mil. Kč

24. 8. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje chystá tři projekty za celkem 28 milionů korun, které mají zlepšit zázemí pro vzdělání a výcvik záchranářů. Záměr schválili krajští radní, řekl novinářům hejtman Lubomír Franc (ČSSD).


Kraj chce žádat o evropské dotace, které by měly pokrýt až 90 procent celkových nákladů.

„Cílem projektu je rozvíjet dovednosti zdravotníků a rovněž spolupráci zdravotnické záchranné služby s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému při řešení mimořádných událostí,“ uvedl Franc. Nynější kapacita školicích středisek zdravotnických záchranářů není podle hejtmanství dostatečná.

Záchranáři plánují přistavět nové prostory u heliportu v sousedství fakultní nemocnice v Hradci Králové, součástí by měl být například simulátor práce v obtížných podmínkách či lezecký trenažér. Modernizace se má dočkat také věž vzdělávacího a výcvikového střediska v Hradci Králové, kde by mělo být umístěno 11 nových simulátorů.

V plánech je také oprava dvou objektů v Horním Maršově na Trutnovsku, v jedné z budov by měla sídlit nová výjezdová základna pro oblast Krkonoš. Ve druhém hornomaršovském objektu by mělo být modernizované vzdělávací a výcvikové středisko záchranářů.

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje v minulém roce vyjížděla k 49.240 případům, což bylo o 2,1 procenta více než v předchozím roce. Záchranáři vyrážejí na pomoc pacientům z 15 základen ve 13 městech. Loni například otevřeli nové operační středisko za téměř 40 milionů korun a posádky záchranářských vozů byly vybaveny tablety, které umožňují přenos informací mezi dispečinkem a sanitkami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?