Záchranáři v Krušných horách budou vyjíždět i za hranice

22. 9. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranáři na hranici Česka se Saskem budou od listopadu v nutných případech vyjíždět i na opačnou stranu hranice. Dohoda mezi Saskem a Karlovarským, Ústeckým a Libereckým krajem začne platit ještě před začátkem lyžařské sezony.


Pokud nebudou zásah schopni zajistit domácí záchranáři, mohou prostřednictvím operačního střediska požádat české či německé kolegy, řekl ČTK náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák (ČSSD).

„Linie oblasti, z které budou záchranáři vyjíždět, je stanovena asi pět kilometrů vzdušnou čarou od hranic. Dohoda je zatím taková, že si bude výjezdy hradit každý z regionů sám a po patnácti měsících se vyhodnotí, zda bylo někde výjezdů víc a je-li potřeba to zohlednit. Je to především pokrytí oblasti Krušných hor - kdyby náhodou sanitka například z Jáchymova byla pryč, mohou nám Němci pomoci a ze Saské strany zraněného zachránit,“ uvedl Čermák.

Zúčastněné strany by měly dohodu podepsat 26. listopadu. Pro lyžaře a turisty v Krušných horách se nic nemění. V případě, že by bylo nutné, aby k události vyjeli zahraniční záchranáři, kontaktuje je operátor z operačního střediska.

Rámcovou dohodu mezi Českou republikou a Německem o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby podepsali ministři zdravotnictví už v dubnu 2013. Karlovarský kraj má jako jediný podepsat dvě podobné dohody. V roce 2016 budou krajští zastupitelé projednávat ještě spolupráci s Bavorskem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?