Záchranáři ve městě zůstanou

8. 4. 2013 7:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Mikulov – Konec zdravotnické záchranné služby v Mikulově? Pouze mylné a neopodstatněné zvěsti, které se v poslední době šířily mezi některými z tamních obyvatel. Rázně je vyvrátili představitelé Jihomoravského kraje, města i samotní lékaři.


Zdravotníci by si naopak měli polepšit a nově sídlit ve stejném areálu jako profesionální hasiči. Ve hře je navíc i varianta pomoci také lidem v rakouském pohraničí.

„Rozhodně nebudeme rušit žádné stanice. Pokud jsou někde změny, tak spíše technického rázu. Může být například více záchranářských týmů než lékařských. Pacientů se to však v žádném ohledu nedotkne,“ reagovala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Barbora Zuchová.

Spekulace se nejspíš objevily poté, co se dala do pohybu výstavba nové stanice pro hasiče. Ti nyní vyjíždějí z centra města, což je někdy stojí cenné sekundy navíc.

Nová stanice vzniká mezi obchodním domem Tesco a vlakovým nádražím. Hasiči by se do ní měli nastěhovat na sklonku letošního roku. Vyjíždět budou na hlavní silnici mezi Brnem a Vídní.
A přesun nejspíš čeká také zdravotníky. Nikoliv však mimo město, ale do stejného areálu, který se rodí právě u vlakového nádraží. Zasadit se o to hodlá mikulovský starosta Rostislav Koštial. Podobný model funguje například v Hodoníně.

„V Mikulově jsou u záchranky čtyři lékaři, což je v porovnání s jinými stanovišti lehce nadstandardní stav,“ zdůraznil Koštial.

„Problém je tak jen ve stanovišti, jehož poloha komplikuje logistiku. To se ale do budoucna změní. Jelikož nově budovaná hasičská stanice bude menší, než jsme předpokládali, vznikne prostor i pro stanoviště záchranky. Dalším cílem do budoucna bude takto integrovaný záchranný systém propojit i s Dolním Rakouskem,“ pokračoval Koštial.

Spekulace o rušení mikulovské stanice záchranářů vyvrátil i náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek. Ten spolu s dalšími radními kraje zasedal minulý týden ve čtvrtek na mikulovském zámku.

„Takové úvahy ani návrhy na zasedání kraje nepadly. Je tomu přesně naopak. Záchranná služba Jihomoravského kraje problémy nemá a pomáhá i v Pardubickém a Zlínském kraji. V Mikulově má navíc dobře obsazené pracoviště,“ namítl Juránek.

Podle bývalého krajského radního zodpovědného za zdravotnictví Oldřicha Ryšavého by vedení kraje v případě zrušení stanoviště záchranky porušilo zákon. Nedodrželo by totiž dojezdové časy, které jsou legislativně dané. Další stanice jsou až v Břeclavi a Hustopečích.

„O společném působení jednáme s krajským ředitelem záchranné služby,“ potvrdil šéf hasičů na jižní Moravě František Huška.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?