Záchranáři ve Stříbře dostanou do podzimu nové stanoviště

3. 5. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Lepší podmínky a modernější prostředí pro práci dostanou na podzim zdravotničtí záchranáři ve Stříbře na Tachovsku. Kraj tam oficiálně zahájil stavbu nového výjezdového stanoviště za devět milionů korun.


Město Stříbro se na stavbě objektu, kde bude také lékařská pohotovost, podílí částkou 1,5 milionu korun. V novém domě by měli záchranáři začít pracovat na přelomu září a října, řekla ČTK krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD).

„Původní budova, kde záchranná služba zatím sídlí, je městská patrová budova, dlouho neopravovaná. Samo město už do ní nechtělo investovat,“ řekla. Radnice proto spolu s krajem nejdříve hledala jiný vhodný objekt, nakonec se rozhodly pro stavbu nové přízemní budovy v areálu bývalých kasáren, kde jsou například i hasiči. Stavba začala před dvěma týdny a už stojí hrubá stavba, uvedla radní. Ve Stříbře slouží zatím tříčlenná posádka, od nového roku by měla být zřejmě ještě posílena.

Krajská záchranka dostala nedávno několik nových stanovišť. Loni v lednu se například otevřel nový objekt za tři miliony v šumavské Modravě, odkud záchranáři obslouží i hůře dostupné oblasti Šumavy. Dvoupodlažní objekt postavila Modrava, záchranáři platí nájemné. Od letošního 1. února vyjíždějí záchranáři z nového stanoviště také v Boru na Tachovsku. Budovu pro ně postavilo za zhruba šest milionů korun město. Před měsícem, 1. dubna, se otevřelo nové výjezdové místo v Sušici, kde záchranka dříve působila v městské nemocnici. Stanoviště je teď v dlouhodobém pronájmu u soukromníka, kterému bude kraj platit 320.000 korun ročně. Nájem za nevyhovující prostory v nemocnici byly 60.000 korun měsíčně.

V Plzeňském kraji je 25 výjezdových stanovišť zdravotnické záchranné služby. Kraj letos dotuje provoz záchranky 240 miliony korun. Zdravotnická záchranná služba jako největší příspěvková organizace kraje má přes 700 zaměstnanců, z toho přes 100 externistů, kteří nepracují na plný úvazek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?