Záchranáři z Česka, Rakouska a Polska cvičili na lipenském ledu

24. 2. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Mizející ledovou pokrývku lipenského jezera využili záchranáři z Česka, Horních Rakous a Polska k nácviku záchrany lidí probořených do ledu. Do Dolní Vltavice se sjelo kolem 140 záchranářů. Vyzkoušeli si i záchranu s pomocí vycvičených psů.


Ostrých zásahů bylo v této zimě na Lipně několik, řekl ČTK Milan Bukáček, šéf českokrumlovských vodních záchranářů.

Vodní záchranáři pomáhali třeba při lednovém závodu jachet na ledu. Na jezero rychle padla hustá mlha a závodníci ztratili orientaci. „Byl tam slabý led, dost trhlin, viditelnost žádná,“ přiblížil Bukáček. Při překračování trhliny se sami záchranáři propadli do vody, nic se jim nestalo. Závodníci nakonec dostali ke břehu díky spuštěným sirénám.

Mezinárodní seminář s praktickými ukázkami záchrany osob se koná každoročně. Kromě vodních záchranářů se ho účastí hasiči, zdravotníci, policisté i kynologové. Na jezeře se dnes pohybovali po odtávající vrstvě ledu silné do pěti centimetrů. „Ten led byl hodně nesourodý,“ podotkl Bukáček. Podle něj jsou ale takové podmínky pro cvičení dobré, protože v podobných se záchranáři často musejí pohybovat při zásahu.

Několika desítkám diváků záchranáři vysvětlili, jak se při proboření zachovat. Následovala řada profesionálních zásahů s figuranty ve vodě. Záchranáři chtěli trénovat i s vrtulníkem, což nevyšlo. „Bylo špatné letové počasí,“ řekl Bukáček.

Průměrná hloubka v jezeře je 6,5 metru, maximální přes 21 metrů. Bruslení na zamrzlé hladině Lipna, které je největší vodní plochou v zemi, patří k oblíbeným zimním radovánkám. V této mírné zimě ale hladina zamrzala nerovnoměrně, což zvyšovalo riziko proboření lidí. Do konce ledna se jich podle dostupných údajů propadlo devět, všichni se zachránili.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?