Záchranáři z Vysočiny mají osm nových sanitek

25. 4. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Osm nových sanitek dostala včera do užívání Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina. Kraj za ně zaplatil přes 20 milionů korun. Podle ředitelky záchranářů Vladislavy Filové nahradí nové vozy stejný počet nejstarších sanitek.


Záchranáři na Vysočině mají k dispozici 63 výjezdových vozidel. Jejich průměrné stáří je 4,5 roku. Nové sanitky mají na rozdíl od starších modelů klimatizaci ambulantního prostoru i doplňkové naftové topení pro zvýšení komfortu pacientů, uvedl vedoucí dopravy krajských záchranářů Martin Václavek.

Podle Filové najede jedna sanitka asi 30.000 kilometrů ročně. Používá se přibližně osm let. „Pak už slouží jen jako záložní vozidlo pro případ poruchy jiného vozu, zhruba po deseti letech je z provozu vyřazena úplně,“ řekla Filová. V roce 2017 měli záchranáři z Vysočiny 45.722 výjezdů, o rok dříve jich bylo 45.075. Naposledy byl jejich vozový park obměněn v roce 2015, kdy přibylo 14 sanitních vozů.

Zdravotnická záchranná služba má v kraji 21 základen s 28 pozemními výjezdovými skupinami a jednou leteckou. Nové sanitky budou přiděleny výjezdovým základnám v Pelhřimově, Pacově, Počátkách, Humpolci, Přibyslavi, Telči, Novém Městě na Moravě a jeden vůz začne sloužit v Třebíči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?