Záchranářům by se platy snižovat neměly

15. 9. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Před snižováním tarifních mezd pracovníkům ve zdravotnictví, které navrhuje vláda, varoval liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD).


V praxi by to podle něho mohlo znamenat, že od zdravotnické a letecké záchranné služby začnou odcházet profesionálové, kteří si raději najdou uplatnění v soukromé sféře, než aby dál ve stejné míře riskovali vlastní životy a dostávali za své výkony nižší mzdy.

Eichler to řekl v úterý na tiskové konferenci v sídle Letecké záchranné služby v Liberci, kde zástupci kraje předali zdravotníkům nové přilby.

„Jedná se o speciální přilby, které dostanou všichni záchranáři z letecké záchranné služby. Cena jedné přilby je pětačtyřicet tisíc korun,“ konstatoval Eichler. Právě v době povodní se podle hejtmana jasně ukázalo, jak klíčové jsou složky integrovaného záchranného systému, které zasahovaly na územích postižených ničivými přívaly vody.

„Při evakuaci obyvatel jsme zúročili všechny zkušenosti, které máme a které jsme za celá léta nacvičili,“ řekl k tomu pilot letecké záchranné služby Daniel Tuček s tím, že nové vybavení přispěje k větší bezpečnosti posádky. Záchranářům z letecké, ale i zdravotnické záchranné služby, která je příspěvkovou organizací kraje, hrozí, podobně jako policistů anebo hasičům, že příští rok dostanou za svou práci o deset procent méně.

„Jsou placeni tarifní mzdou, která se má podle vlády snížit. Pokud nám záchranáři odejdou, bude trvat hodně dlouho, než si vychováme a vycvičíme nové,“ konstatoval pro Právo ředitel Zdravotnické záchranné služby (ZSS) Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

V současné době u letecké záchranné služby v Liberci pracuje 19 lékařů a 17 zdravotníků. „Jejich výcvik trvá nejméně dva až tři roky tak, aby byli vůbec použitelní, ale cvičit se musí prakticky nepřetržitě. Náklady na výcvik, který je pro záchranu lidských životů nutný, se pohybují v řádech miliónů korun,“ uzavřel Mackovík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?