Záchranářům v hradeckém kraji loni o 2,6 pct přibylo výjezdů

27. 1. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Posádky Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje vloni vyjížděly k 48.212 případům, což je o 2,6 procenta více než v roce 2013. Meziročně přibylo také ošetřených pacientů, těch bylo 39.822, což je o 3,3 procenta více než v předminulém roce.


Novinářům to řekli představitelé záchranné služby.

„Zaznamenáváme, že počty výjezdů k nejzávažnějším stavům, jako jsou závažné úrazy, infarkt či resuscitace minimálně nestoupají. Celkový nárůst výjezdů je způsobený zvýšením počtu méně závažných případů,“ řekl dnes novinářům náměstek ředitele hradeckých záchranářů Libor Seneta.

Ze statistik záchranářů vyplývá, že vloni dojezdový čas u všech událostí činil v hradeckém kraji 10:13 minut, v roce 2013 to bylo 10:31 minuty. Meziročně také přibylo startů záchranářského vrtulníku, který vzlétl k 634 případům, což je o 6,2 procenta více než v roce 2013. Nejčastěji posádka vrtulníku ošetřovala vážné úrazy, které lidé utrpěli zejména při dopravních nehodách.

Největší zásah zdravotnických záchranářů v Královéhradeckém kraji v roce 2014 si v září vyžádalo pobodání 30 orientačních běžců sršni u Libína na Jičínsku. Na místo dorazilo deset posádek záchranářů, čtyři lidé byli převezeni do nemocnice, stav jedné ženy byl vážný.

Královéhradecká záchranná služba disponuje 30 posádkami umístěnými na 15 základnách v 13 městech. Zaměstnává 313 lidí, roční rozpočet je zhruba 260 milionů korun. Podle ředitele záchranářů Jiřího Maška se záchranářům stále nedaří zajistit, aby ve všech střediscích pracoval lékař pouze na dvanáctihodinové směny.

„Dříve se tolerovalo, že lékař sloužil celý víkend. Nyní je nejdelší možná směna 12 hodin a my už těžko někoho sháníme, aby například z Hradce Králové jel do Broumova na dvanáctihodinovou směnu a pak zase jel zpátky,“ řekl Mašek.

Podle něj záchranáři tolerují kvůli zajištění služeb i čtyřiadvacetihodinové služby, za což dostali od Inspektorátu bezpečnosti práce pokutu ve výši 20.000 korun. „Opakovaně na tento problém upozorňujeme. Máme mlhavý příslib, že se vedení ministerstva zdravotnictví spojí s ministerstvem práce a sociálních věcí a budou hledat možnost, za jakých podmínek by lékař záchranné služby mohl být 24 hodin na pracovišti,“ řekl Mašek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?