Zachrání nás slovenští doktoři?

17. 1. 2011 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři ze Slovenska by mohli zachránit situaci v moravských nemocnicích. Akce Děkujeme, odcházíme, v jejímž rámci dalo výpověď 3837 doktorů, totiž největší odezvu získala kromě Vysočiny ve Zlínském a Moravskoslezském kraji, které mají někteří slovenští lékaři takřka za rohem.


Hejtman druhého jmenovaného Jaroslav Palas například uvedl, že pokud výpověď nikdo nestáhne, zůstane v provozu jen osm ze 17 nemocnic. Poskytovaná péče se tak bude koncentrovat do čtyř spádových zařízení.

„V minulosti přešlo do Česka dost lékařů z našich krajů,“ říká šéf slovenských županů Tibor Mikuš. Odchody doktorů podle deníku Sme hrozí hlavně nemocnicím v Čadci, Trenčíně, Myjavě a v Malackách.

Zatímco čeští lékaři požadují zvýšení platu z 50 tisíc korun s přesčasy na 70 tisíc korun základní mzdy, jejich slovenští kolegové měsíčně dostávají v přepočtu průměrně necelých 40 tisíc korun. K tomu, že české špitály zachrání kolegové z východu, se ale skepticky staví prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. „Pro slovenské lékaře nejsou podmínky v českých nemocnicích již tak výhodné, jako tomu bývalo dříve,“ podotkl.

Ve včerejší televizní diskusi mzdové požadavky doktorů podpořil šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Lékaři dvacet let sloužili, mlčeli, pracovali, byli mizerně placeni, to je ostuda České republiky. Přesto můžeme vařit jen s vodou, kterou máme.“ Podle něj za krušný stav mohou minulé vlády.

Kubek odborářskou výzvu označil za největší proreformní akci. „Je jasné, že čím víc se utratí za platy lékařů, tím méně zbude na kšefty nejrůznějších zlodějů, korupčníků a mafiánů,“ prohlásil Kubek. Podle přednosty neurochirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice Vladimíra Beneše je naše zdravotnictví neefektivní.

„Poskytujeme všechno, všude a všem. Nemůžeme tak dosáhnout dobrých výsledků a snížení nákladů. Není možné, aby byl v každé vesnici špitál s CT, magnetickou rezonancí, robotem,“ uvedl. Dodal, že koncentrace péče je nezbytná. Zatímco v Česku připadá na tisíc obyvatel 3,6 lékaře, ve vyspělých státechOECDje to 3,2.

Mapa péče Jedním z kroků, který má pomoci situaci řešit, je zmapování činnosti nemocnic.

Analýza, na které se Heger v pátek domluvil s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem, má zjistit obsazenost nemocničních lůžek či množství prováděných lékařských zákroků hrazených pojišťovnami. Reformu struktury nemocnic však chce ministerstvo nechat na krajích

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?