Záchranka a léčebny Pardubického kraje vloni neprodělaly

29. 3. 2013 7:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické příspěvkové organizace Pardubického kraje měly v minulém roce vyrovnanou finanční bilanci nebo skončily se ziskem. Novinářům to řekl hejtmanův náměstek Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj). Naopak nemocnice patřící kraji skončí zřejmě opět se značnou celkovou ztrátou.


Pardubický kraj zřizuje deset příspěvkových zdravotnických organizací. Jsou to Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje, tři nemocnice následné péče v Moravské Třebové, Vysokém Mýtě a Rybitví, tři léčebné ústavy v Žamberku, Jevíčku a Brandýse nad Orlicí a tři dětská centra ve Veské, v Holicích a ve Svitavách. Mezi všemi vyniká Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí s přebytkem 13,6 milionu korun. Zisk využije na výstavbu nového ubytovacího pavilonu.

Podstatně horší výsledky hospodaření hejtmanství očekává u svých nemocnic. V roce 2011 skončily s celkovou ztrátou 28 milionů korun, zlepšení však bylo dosaženo jen za cenu intervence kraje, který jim poskytl ze svého rozpočtu 117 milionů korun formou takzvaných vyrovnávacích plateb.

„Tam to tak radostné není, i když se loňský rok nezhoršil,“ uvedl Línek. Předběžné výsledky nemocnic za rok 2012 bude vedení kraje znát v první dubnové dekádě. Horší situaci Línek čeká letos, kdy zvýšená sazba DPH, nižší platby zdravotních pojišťoven a další vlivy budou mít dopad na hospodaření nemocnic až 350 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?