Záchranka Karlovarského kraje má nové operační středisko

3. 6. 2013 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedno z nejmodernějších operačních středisek začne naplno sloužit v sobotu záchranné službě Karlovarského kraje. Digitální vybavení, které umožňuje rychlé vyslání záchranářů za pacientem, stálo 35 milionů korun. Nově vybaveny jsou centrální dispečink i sanitní vozy, řekl v pátek novinářům ředitel Záchranné zdravotnické služby Karlovarského kraje Roman Sýkora.


„Když jsem spolu s týmem na záchrance před rokem a půl začínal, byly zde tři operační střediska. Jejich možnosti ale byly omezené,“ uvedl Sýkora.

V novém operačním středisku sedí čtyři operátorky u monitorů a mohou velmi rychle zadat do počítače místo i popis zdravotních potíží volajícího. „Zatímco dřív si operátorka dělala poznámky na papír a pak telefonem volala sanitku a ta zase lékaře, nyní už během hovoru zadá místo a popis a přetažením myší přiřadí k události sanitku. Ta může okamžitě vyjet a upřesňující informace může dostávat až cestou,“ popsal základní rozdíl v práci vedoucí lékař operačního střediska Jiří Růžička.

Systém umí najít podle popisu polohu, poslat posádce sanitky GPS souřadnice a přenášet zpět i data o poloze sanitek a o tom, co zrovna jejich osádky dělají. Spolu se zaváděným systémem Randez Vous, kdy lékař jezdí k případům nezávisle na sanitce, by se podle Sýkory měla obsluha kraje zefektivnit, a to i s ohledem na nedostatek lékařů. „Lékař je potřebným jen u malého zlomku případů, u 90 procent výjezdů stačí vyškolený záchranář,“ uvedl Sýkora.

Podle krajského radního pro investice Martina Havla (ČSSD) byla modernizace operačního střediska hrazena z Integrovaného operačního programu ministerstva vnitra, který pokryl 85 procent nákladů. Do konce roku, kdy má být modernizace definitivně dokončena, se dokoupí ještě část vybavení sanitních vozů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?