Záchranka měla dramatický den

16. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranná služba měla včera 1400 tísňových volání, což je dvakrát víc, než bývá v jiných kritických dnech. Lidé jsou nervózní, bezradní, volají na tísňovou linku 155 i kvůli informacím. Ředitel upozorňuje obyvatele, aby se neobraceli na tísňovou linku, pokud nejsou ohroženi na životě...


Vinohrady - Záchranná služba měla včera čtrnáct set tísňových volání, což je dvakrát víc, než bývá v jiných kritických dnech. Lidé jsou nervózní, bezradní, volají na tísňovou linku 155 i kvůli informacím. Hledají své příbuzné, chtějí pomoci, když jim je zle.

Také počet výjezdů sanitek rychlé záchranné služby se zvýšil o třetinu. Saniťáci většinou odváželi pacienty z evakuovaných obyvatel. „Odmítáme dlouhé transporty přes celou Prahu,“ uvedl ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz. „Doporučujeme lidem, aby chodili raději dříve na plánované kontroly.“

Včerejší den byl pro záchrannou službu krizový, podle ředitele až dramatický. Odpoledne se na úseku jižní spojky u Štěrbohol staly tři závažné dopravní nehody. Na úseku asi kilometr dlouhém přišli o život čtyři mladí lidé.

„Máme podezření, že byli pod vlivem alkoholu. Všechny hospody jsou plné, lidé nakupují alkohol. Nevím, zda oslavují nebo si krátí dlouhé chvíle,“ poznamenal Schwarz.

Ředitel upozorňuje obyvatele, aby se neobraceli na tísňovou linku, pokud nejsou ohroženi na životě. Veškeré informace dostanou od lékařské služby první pomocí, svého lékaře nebo od nejbližšího zdravotnického zařízení.

„Máme řadu nabídek lékařů z terénu, kteří nám chtějí pomoci. Doporučujeme jim, aby se obrátili na místa, kde jsou evakuováni občané. Tam by měli nabízet svoji pomoc, ochotu spolupracovat,“ řekl Schwarz.

Právě tam bude podle něj v následujících dnech, možná týdnech, důležitá pomoc zdravotníků a lékařů. Začnou se projevovat vlivy povodňového stresu a depresivní projevy z následků. Zároveň se mnohým nemocným může přitížit vinou pobytu mimo domov.

„Lidé, kteří pravidelně užívají léky, budou potřebovat nové dávky, budou jim docházet. Stres, strach a obava, má vliv na kardiaky, astmatiky, epileptiky, “ dodal Schwarz.

MARTA PAWLICOVÁ, Střední Čechy, 16.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?