Záchranka může vozit mrtvé jen ve speciálním voze

7. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranná služba může vozit mrtvá těla jen speciálním voze, furgonu, v žádném případě ne v sanitkách, v nichž vozí nemocné. Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová tak dnes v Radiožurnálu reagovala na informace médií, podle nichž sanitky mají sloužit i mrtvým...


PRAHA - Tuto možnost záchranáři odmítli.

„Ta informace je zbrusu zkreslená, velmi mě to pohoršilo,“ řekla ministryně. Připomněla, že převoz zemřelých upravuje zákon o pohřebnictví.

V připravovaném zákoně o zdravotnických zařízeních počítá s tím, že se na převozu mohou podílet i firmy provozující dopravní zdravotní služby, a to prý z toho důvodu, že ne vždy jsou v pohotovosti pohřební služby.

„Například když lékař konstatuje smrt v domácím prostředí a chce zajistit pitvu, musí tělo předat do rukou pohřební služby. Často se stává, že čeká několik hodin, než přijede. Jestliže má za sebou zdravotnické zařízení, které vlastní speciální vůz, furgon, který převáží pouze mrtvé, tak potom si tento vůz obstará,“ vysvětlila.

Pokud by se některé zdravotnické zařízení chtělo tímto způsobem zařídit, zákon mu to podle ministryně umožňuje, ale jinak zůstává nadále odvoz mrtvých povinností pohřební služby.

Převoz jinou firmou než pohřební službou bude podle ní i nadále spíše výjimkou. Na proplácení převozu se musejí služby dohodnout s pojišťovnami.

ČTK

[Zpět]

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?