Záchranka našla suché cesty

16. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na bagru se musela dostávat táborská záchranka k chronicky nemocným obyvatelům obce Hamr, které bylo třeba evakuovat do bezpečí. "Nemůžeme si dovolit vehnat sanity do vody. Ve Veselí dojedeme pouze k Nežárce, ale jsme domluveni...


Táborsko - Na bagru se musela dostávat táborská záchranka k chronicky nemocným obyvatelům obce Hamr, které bylo třeba evakuovat do bezpečí. Naštěstí to byl zatím jediný dramatičtější přesun, který záchranáři zaznamenali.

„Jsme v plné pohotovosti. Od začátku povodní jsme nemuseli řešit stavy s nimi spojené. Spíše jsme v rámci integrovaného záchranného systému pomáhali s evakuací starých a nemohoucích lidí,“ řekl nám včera ředitel Zdravotnické záchranné služby Tábor Marek Slabý, který kvůli situaci na Táborsku přerušil dovolenou.

„Nemůžeme si dovolit vehnat sanity do vody. Ve Veselí dojedeme pouze k Nežárce, ale jsme domluveni, že z druhé strany tuto oblast pokryjí kolegové z Českých Budějovic. Abychom se k nemocným dostali suchou cestou, díky ochotě lesníků jsem našel přímé cesty na Soběslavsko,“ uvedl Slabý.

Již v úterý v noci byla dočasně odvolána posádka ZZS ze Soběslavi, neboť hrozilo, že v zatopeném městě uvízne. Včera ZZS zřídila ve svých soběslavských prostorách ordinaci praktického lékaře, protože poliklinika je nepřístupná. Na místě funguje i pohotovost.

Pro případ masivní evakuace uvolnila lůžka také nemocnice. Jsou určena pro staré a nemocné lidi, zatím této možnosti využili asi tři. Na dopravním dispečinku nemocnice je stálá služba, aby v případě potřeby mohla poskytnout vozy. Evakuace nemocnice není nutná, nemusí přijímat ani pacienty odjinud.

Lékaři zatím nezaznamenali psychické újmy, které by záplavy lidem způsobily. Ty zřejmě přijdou na řadu až poté, co se lidé budou moci vrátit do svých zničených domovů.

JANA HEŘMÁNKOVÁ, Táborské listy, 16.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?