Záchranka v Pardubickém kraji má 25 nových vozů, staré vyřadí

5. 10. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje dnes převzala 15 nových sanitních vozů. Spolu s deseti dalšími je s pomocí dotace z Integrovaného operačního programu s plným vybavením pořídila za 79 milionů korun. Vozový park se tak po letech dostal na solidní úroveň a bude se pravidelně obměňovat, řekl novinářům ředitel krajské záchranky Pavel Svoboda.


„Posledních pět let jsme nakupovali šest až sedm vozů včetně malých. To nám umožní po pěti letech auta vyřazovat, což je evropský standard,“ uvedl Svoboda. Podle něj záchranka do roku 2010 nakupovala jen jedno až dvě vozidla ročně a vozový park byl přestárlý. Vyřazené staré vozy dnes slouží jako záložní nebo je záchranka odprodává.

Vozy jsou vybaveny lékařskou technikou, například plicními ventilátory, defibrilátory a napojením na zdravotnickou databázi. To umožní ještě v sanitce získat informace o pacientových dřívějších obtížích a zdravotním stavu. Vozy jsou také vybaveny moderní navigací, parkovacími senzory a kamerami vpředu i vzadu.

V minulosti musel záchranné službě s pořízením sanitek vypomáhat Pardubický kraj. Podle hejtmana Martina Netolického (ČSSD) již podobné mimořádné dotace nebudou potřeba.

Sanitky budou plošně rozděleny na výjezdová stanoviště v kraji. V současnosti je jich 16, na některých je i více sanitních vozů. Slouží na nich 29 posádek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?