Záchranky z Čech a Saska budou od nového roku zajíždět za hranice

7. 8. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Sanitky z Čech a sousedního německého Saska se budou moci od příštího roku zastupovat. Doposud si předávali záchranáři pacienty na hranicích. Po podpisu dohody mezi Ústeckým, Karlovarským a Libereckým krajem a Saskem budou lékaři zajíždět do nemocnic za hranicemi.


Novináře o tom informoval náměstek ústeckého hejtmana Stanislav Rybák (KSČM).

Jde o první přeshraniční spolupráci tohoto druhu, nyní se dokončuje příprava společné dohody. Smlouvu podíšou čeští hejtmani se zástupci Saska v listopadu, platit začne 1. ledna 2016. „Součástí smlouvy bude podrobná mapa území, kde si budou záchranáři navzájem vypomáhat,“ uvedl Rybák.

Novinka pomůže podle Rybáka hlavně turistům třeba v Krušných horách a ve Šluknovském výběžku. Dohoda je podle samospráv důležitá zejména pro další rozvoj cestovního ruchu.

Záchranáři budou muset být jazykově vybaveni. K dispozici budou mít dvojjazyčný formulář. „Podrobnosti se budou ještě dolaďovat,“ uvedl Rybák.

Pokrytí Ústeckého kraje sanitkami je podle náměstka po rozšíření sítě výjezdových stanovišť dostatečné. „Limit 20 minut splňujeme na celém území,“ řekl Rybák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?