Záchranná služba Ústeckého kraje otevřela nové operační středisko

17. 6. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje otevřela nové celokrajské operační středisko. Nový počítačový software dispečerům urychlí práci, budou mít i lepší pracovní podmínky, řekl ČTK mluvčí záchranné služby Pavel Šebesta.


Ústecký kraj je třetím v Česku, který má středisko s novými technologiemi. Jeho vybudování stálo 62 milionů korun.

Díky propojení softwaru podle Šebesty dispečer ihned vidí místo, odkud člověk volá. „V případě pevné linky vidí přímo adresu, v případě mobilního telefonu vidíme buď bod, přes který telefonuje, nebo triangulaci bodů. Je to všechno rychlejší,“ řekl Šebesta. Každý dispečer má k dispozici čtyři monitory. Jeden z nich slouží podle Šebesty výhradně ke komunikaci mezi záchranáři.

Středisko navíc slouží jako záloha pro případ, že by v jiném kraji nastal výpadek. Ústecká záchranná služba tak má připravených pět míst pro záchranáře z Plzeňského kraje. „Kdyby se cokoli stalo v Plzeňském kraji, tak pět dispečerů sedá do auta a jedou sem a mohou obsloužit svůj kraj odtud,“ vysvětlil Šebesta.

Nové operační středisko bylo podle ředitele ZZS Ilji Deyla nezbytné i proto, že stávající nedostačovalo kapacitně. „Prostory stávajícího dispečinku, který byl koncipován jako okresní středisko záchranné služby, jsou přežité. Objem práce krajského střediska je naprosto jiný,“ řekl ČTK Deyl. Dispečeři mají k dispozici i lepší pracovní podmínky. Kromě větších prostor například i výškově nastavitelné stoly, u kterých si sami zvolí, zda chtějí stát, nebo sedět.

Operační středisko vzniklo v nové přístavbě. Stavba objektu stála 18 milionů korun a platil ji zřizovatel ZZS, tedy Ústecký kraj. Kompletní vybavení střediska stálo podle Deyla 44 milionů korun, 85 procent částky přispěla prostřednictvím Integrovaného operačního programu Evropská unie. Středisko je zatím ve zkušebním provozu, do ostrého provozu má přejít ve středu.

Počet výjezdů záchranné služby v Ústeckém kraji trvale stoupá. V roce 2013 vyjížděli záchranáři k 75.000 případů. O rok dříve jich bylo necelých 70.000.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?