Záchrannou službu v České Lípě čeká příští rok stěhování

20. 7. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnickou záchrannou službu v České Lípě čeká stěhování. Z nevyhovujících prostor v areálu nemocnice by se měla přestěhovat do objektu bývalé autodopravy. Nevyužívaný a chátrající objekt je také v areálu českolipské nemocnice.


Původně se předpokládalo, že by se záchranáři mohli přesunout už letos, budova ale potřebuje větší rekonstrukci, náklady se odhadují na sedm milionů korun. Záchranka se tak bude stěhovat nejdříve v polovině příštího roku, řekl ČTK krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Práce na opravě budovy autodopravy už začaly, objekt dostal novou střechu. „Původně se předpokládalo, že bude stačit střecha a další opravy se budou dělat později, v průběhu prací se však ukázalo, že to nebude možné. Nechtěli jsme, aby tam záchranná služba měla horší podmínky než teď v těch papundeklových barácích,“ řekl hejtman Martin Půta (STAN). I proto bude muset stěhování počkat. Další opravy bude už podle něj financovat záchranná služba sama, prostředky na to má ve svém rozpočtu.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje vznikla v roce 2003 a má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech. Zaměstnává téměř 500 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. Záchranáři mají k dispozici 43 vozů, z toho 16 jsou doktorská auta. Ročně vyjedou záchranáři k více než 60.000 případům. Záchrannou službu letos kraj dotuje 184,6 milionu korun.

Vylepšení nečeká jen záchranku v České Lípě, ale i základna v Rokytnici nad Jizerou. Díky dotacím z EU dostane navíc letos záchranná služba 20 nových sanitek a čtyři terénní vozy pro lékaře. Záchranná služba v posledních letech nové sanitky nenakupovala, nejmladší jsou z roku 2012. Nejstarší vozy jsou z roku 1999 a podle krajského ředitele záchranky Vladimíra Hodače jsou na hranici životnosti, najeto mají i 350.000 kilometrů. Nové sanitky dohromady za bezmála 80 milionů korun by měly přijít ve dvou etapách v říjnu a listopadu letošního roku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?