Zadlužené Olivově léčebně v Říčanech přispívají první dárci

3. 10. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zadlužené Olivově dětské léčebně v Říčanech u Prahy přispívají první dárci. Zařízení dluží věřitelům zhruba čtyři miliony korun a hrozí mu insolvence. Ředitelka Darina Rössl to dává za vinu své předchůdkyni Zdeňce Provazníkové, která pochybení odmítá.


Léčebna požádala podporovatele o zaslání finančních příspěvků. Mezi prvními dárci byl pětaosmdesátiletý muž z Brandýsa nad Labem, který na provoz zařízení věnoval tisíc korun, sdělila Rössl ČTK.

Léčebna má kvůli dluhům omezený přístup ke grantům, dotacím či příjmům z dárcovským SMS. „Obchodní aktivity současného týmu přinesou své ovoce v horizontu roku, bohužel ne dřív, což potvrdil i nezávislý auditor ve své zprávě. Tento čas už ale nemáme. Navíc místo rozvojových aktivit řešíme právní spory a věřitele,“ uvedla Rössl.

Audit za loňský rok podle ní vykázal účetní ztrátu přes milion korun, dalších 1,6 milionu Kč si údajně bývalá ředitelka půjčila. Kromě toho po ní údajně zůstaly faktury po splatnosti ve výši 1,32 milionu Kč za energie a dodávky služeb. Provazníková vinu odmítá. Dluhy podle ní nebyly tak vysoké, aby je nové vedení nemohlo uhradit. „Měla jsem projekt, který by vydělal milion, ale z toho teď sešlo,“ řekla dnešní Mladé frontě Dnes.

Dětská léčebna v Říčanech patří k nejstarším zařízením pro děti nejen v Česku, ale také ve střední Evropě. Pomáhá dětem s onemocněním dýchacích cest, pohybového ústrojí a trpícím obezitou. Zařízení bylo otevřeno v roce 1896 z popudu manželů Olivových. Zpočátku poskytovalo sociální služby, později převážila jeho zdravotnická funkce.

Léčebna je také zapojena do humanitárního programu určenému pro vážně nemocné děti z válkou postižených oblastí. Malí pacienti, kteří v Česku podstoupili lékařský zákrok, pak pobývali v Říčanech. Program pomohl například dětem z Bosny a Hercegoviny, Kosova, Čečenska, Iráku, Pákistánu a Afghánistánu. V léčebně v minulosti absolvovaly ozdravný pobyt také japonské děti z oblasti, která byla při havárii v jaderné elektrárně Fukušima vystavena radioaktivnímu záření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?