Žádná rovinka jako někde v Praze

10. 6. 2013 14:44
přidejte názor
Autor: Redakce

„Ono se říká, že někde na obvodě končí v poledne, ale tak to třeba mají menší obvody a spíš to jsou mezi námi výjimky. Naprostá většina z nás se opravdu snaží pracovat pro lidi. Dnešní doba s sebou nese, že pacienti jsou nespokojení v podstatě se vším. Nemají práci ani peníze a někdy si to chodí vybíjet i na nás. V ordinaci zkrátka člověk musí být také psycholog,“ říká praktický lékař pro dospělé MUDr. Tomáš Drobník. Svůj „hlavní stan“ má ve Smržovce.

MUDr. Tomáš Drobník
Autor: archiv MUDr. Tomáše Drobníka
 

MUDr. Tomáš Drobník
* 26. listopadu 1968 v Brně

V roce 1993 absolvoval LF UK v Hradci Králové, v roce 1996 atestoval v oboru všeobecné praktické lékařství. Od téhož roku funguje jako soukromý praktický lékař pro dospělé s ordinací ve Smržovce a vedle toho začal zde provozovat rehabilitaci. V roce 1997 otevřel ordinaci také v Jiřetíně pod Bukovou a od roku 2011 provozuje i svoji třetí ordinaci



OTÁZKA: Kudy vedla vaše cesta k medicíně – pocházíte z lékařské rodiny?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Ano, základy rodinné tradice v medicíně u nás položila moje maminka, kardioložka. Lékařkou je také moje manželka, má ortopedickou ambulanci v Jablonci. Ale já už od dob studia na lékařské fakultě věděl, že chci dělat všeobecné praktické lékařství.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Své profesní aktivity jste na internetu zastřešil doménou „Doktor z hor“. Sám z Jizerských hor pocházíte, nebo jste tady „náplava“?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Za náplavu mě tu snad nepovažují, ještě před Smržovkou jsme dlouho bydleli v nedalekém Jablonci nad Nisou. Narodil jsem se ale na jižní Moravě, v Brně, a medicínu jsem vystudoval v Hradci Králové. Po absolutoriu jsem se hned zapsal na obor praktické lékařství a po složení atestace jsem zakořenil tady ve Smržovce. V roce 1995 jsem dostal nabídku převzít tu obvod praktického lékaře. Obvod jsem zakoupil a začal zde pracovat. Začátky byly oproti dnešnímu rozsahu naší činnosti dosti skromné. Měl jsem jednu ordinaci a v ní jednu sestřičku. Činností postupně přibývalo a rozšiřovaly se, nyní nás pod hlavičkou „Doktora z hor“ pracuje už dvacet.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Jako praktik pendlujete mezi třemi ordinacemi. Kde je máte?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

První z nich je ve Smržovce v rámci penzionu pro seniory. Zde je naše pomyslná centrála. Druhou ordinaci, menší, máme od roku 1996 v Jiřetíně pod Bukovou, to je vesnička pod Špičákem, v lyžařském centru. Třetí ordinaci, v Tanvaldu, jsem získal ve výběrovém řízení po paní doktorce, která šla do penze. Rozrůstali jsme se ale nejen počtem mých ordinací praktického lékaře. Lidé tady ve Smržovce měli problém, když potřebovali rehabilitaci, a tak jsme ji tu také chtěli mít. Abych mohl rehabilitaci zaštítit i odborně, absolvoval jsem v IPVZ kurz fyzikální terapie a magnetoterapie. Otevření rehabilitace samozřejmě předcházely boje se zdravotní pojišťovnou, které jsme se snažili vysvětlit, že by bylo dobré, aby lidé kvůli rehabilitaci nemuseli několikrát týdně dojíždět do Tanvaldu nebo Jablonce nad Nisou. Rehabilitační sestra je klientům k dispozici v pracovní dny a v místě bydliště lze od masáží přes ultrazvuk, laser až po magnetoterapii zvládnout vše bez dojíždění.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Jak je to s vaší další aktivitou, agenturou domácí péče?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

To také vyplynulo z vývoje a potřeby našich pacientů. Jak nám rostl počet lidí v jednotlivých obvodech, už jsme při ordinování neměli já ani sestra dostatek času a vůbec možností na všechnu péči, kterou by někteří z nich potřebovali. Ono také tady na horách pro staré a nemocné lidi není snadné se někam do ordinace vůbec dopravit, hlavně v zimě. K akutním případům musím na návštěvy samozřejmě vyjet já. Často jde ale u pacientů hlavně o činnosti spíš pro sestřičku, a tak jsem začal vysílat do terénu na návštěvy tohoto typu ji. V roce 2007 mě napadlo pustit se do výběrového řízení na založení agentury domácí péče. Vyšlo to, a tak poskytujeme ještě sesterskou domácí péči. V rámci okresu Jablonec nad Nisou máme šest sester, které jezdí v terénu po celém regionu.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Pro pacienty je to bezvadná služba, ale není problém ji utáhnout finančně?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Domácí péče je náročná nejen finančně, ale především organizačně. Dojednáváme návštěvy, a aby se na ně bylo možné dopravit, museli jsme nakoupit auta, vybavení pro péči… Provoz je velmi nákladný a ne vždy to pojišťovny dobře zaplatí. Popravdě řečeno tu naši domácí péči pořád nějakou formou dotujeme. Práce sester a čas, který u pacientů stráví, se opravdu moc nevrací. Chceme-li ovšem podpořit například základní myšlenku paliativní medicíny, tedy umožnit klientům klidné umírání v domácím prostředí, stojí ten boj s pojišťovnami za to.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Když jsem si s vámi domlouvala schůzku, byl jste právě v hospici. Proč?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Liberecký kraj u nás jako jediný a poslední dosud nemá „kamenný“ hospic. Proto provádíme v rámci domácí péče i již zmíněnou péči paliativní. V posledních letech jsme zjistili, že stále více lidí si velmi přeje zemřít doma, ne v nemocnici nebo v LDN. Společnými silami s rodinou se to dá zvládnout. Mám radost, že paliativní medicína vznikla samostatně jako nový obor. Začínám ho studovat. Mám za sebou jen první krůčky, ale nadchlo mě to. Chtěl jsem proto zažít rovněž práci v hospici, abych měl i tuto zkušenost, proto jsem tam byl minulý týden několik dní na stáži.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Ve Smržovce provozujete i vlastní lékárnu. Je sice na náměstí, ale nic tu nehlásá, že by patřila do nějakého řetězce. Prosperuje?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Víceméně se nám daří nějak přežívat, i když jsme se budováním lékárny hodně zadlužili. Máte pravdu, nejsme součástí žádného řetězce a navíc lékárna není poblíž nějakého jiného zdravotnického zařízení, i moje ordinace je od ní docela daleko. Ale šli jsme do toho, před čtyřmi roky jsme se rozhodli využít uvolněné prostory tady na náměstí a dostal jsem nabídku zřídit tam lékárnu. Objekt jsme přestavěli, zařídili a od roku 2009 úspěšně provozujeme lékárnu U doktora z hor, jinak se snad ani jmenovat nemůže. Zásobuje hlavně naše pacienty a máme i donáškovou službu domů.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Maminka kardioložka vám nerozmlouvala nápad dělat praktika pro tři obvody a k tomu provozovat lékárnu, domácí péči, závodní péči…?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Já bych si to stejně rozmluvit nejspíš ani nenechal. Pro mě je ten stres normální, ale beru, že ne všude se dělá tolik. Ne všichni jsme ideální. Ono se říká, že někde na obvodě končí v poledne, ale tak to třeba mají menší obvody a spíš to jsou mezi námi výjimky. Naprostá většina z nás se opravdu snaží pracovat pro lidi. Dnešní doba s sebou ale nese, že pacienti jsou nespokojení v podstatě se vším. Nemají práci ani peníze a někdy si to chodí vybíjet i na nás. V ordinaci člověk musí být také psycholog.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Co děláte, když máte plnou čekárnu a přijde pacient, o kterém víte, že si opravdu nemá s kým jiným promluvit?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

To se musí vyřešit nějak jinak, třeba za těmi lidmi chodím domů, když je nějaký problém. Kolikrát musí člověk ty rodiny znát komplexně, aby jejich problémy pochopil. Spousta věcí pramení i z nehezkých vztahů mezi lidmi a z jejich nesvárů. Co si také mají myslet, když v televizi neustále sledují vraždy a úniky peněz… Nedivte se, že se cítí být ošizení a ukřivdění, oni si platili celý život pojištění a teď musejí dávat za léky i obrovské doplatky. Pro některé je taková situace opravdu těžká. Velký problém je tady také nezaměstnanost, to lidi hodně trápí.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Vaši klientelu z ještě větší části než ve velkých městech tvoří staří lidé. Mladí lidé z vašeho regionu mizí, protože odcházejí za prací?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Jistě, odchází jich hodně. Tady se v posledních letech práce shání opravdu velice obtížně. Fungujících podniků je zde velmi málo a většinou jsou to spíše malé a střední firmy. Velkých zaměstnavatelů je tu minimum.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Jste i místním zastupitelem ve Smržovce, dokonce už čtvrté volební období. Kandidoval jste za někoho?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Nejsem v žádné straně, ale podporuji tady ODS.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Veřejně podporovat ODS a k tomu na severu Čech – není to o strach, jít si potom večer sednout do hospody?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Jsme na malém městě. Tady jde stranickost víceméně stranou. V zastupitelstvu je parta lidí, která se pro město snaží něco udělat a sehnat nějaké peníze, například na opravy škol. Já tu „velkou“ politiku ani moc nesleduji. A když po mně někdo něco chce, pracovně nebo osobně, osloví mě kdekoli a kdykoli. Ostatně já si tu s většinou lidí tykám, pokud jim to nevadí. Ví se to o mně a někteří kolegové mi to vytýkají. Ale já nemám pocit, že bych si měl od lidí držet odstup.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Ve Smržovce nejen pracujete, ale i bydlíte. Nejste tedy ve službě 24 hodin denně?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Máte pravdu, že můj mobil tu má hodně lidí… Máme domeček úplně nahoře na kopci a zima tam trvá půl roku. V údolí to ale u nás není o moc lepší. Tady v horách v zimě končí mantinely sněhu až pod úrovní střech. Jízdní podmínky na silnicích tu leckdy nejsou ideální, a když jezdím za pacienty, bývá to hodně náročné, a to jezdím čtyřkolkou. Bez ní by to vůbec nešlo, ale i s ní už jsem párkrát zapadl. Tahal mě ven kamarád s ještě silnějším motorem nebo taky traktor. Hory jsou drsné.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Drsná tu ovšem není jen příroda. O severu Čech se říká, že se zde ještě pořád projevuje vykořeněnost, většina obyvatel tu není usedlá po řadu generací. Nemusíte i v tomhle zabírat jako ten zmíněný traktor, abyste lidi přiměl k nějaké společné aktivitě?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Ale ani ne. Tady na Smržovce funguje mezi lidmi velká soudržnost. Akcí je tu hodně, téměř každý víkend se něco děje. Pořádají se plesy, společenské akce, funguje tu řada spolků, dělají se společné výlety, výjezdy do družebních měst a spousta sportovních podniků. Já jsem teď na tom ale bohužel s aktivním sportováním špatně, nemám na něj čas.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Denně za prací pendlujete mezi horami, z kopce na kopec. Zkoušel jste to někdy vzít jinak než autem?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

To nejde, i když v létě by to na kole bylo hezké nebo v zimě na lyžích. Ale to by šlo, kdybych mohl ordinovat jen na jednom místě, pak bych si tam mohl třeba doběhnout. Na obvodech taky zdaleka nejsem jen v ordinaci, na návštěvu za pacienty to bývá někdy třeba 15 až 20 kilometrů, to tam a zpátky fakt nedoběhnete. Lokality, kam jezdím, sahají až ke Kořenovu nebo nahoru na Šumburk. To máte na kole hodinu jen cestu tam a žádná rovinka jako někde v Praze podél Vltavy. To by bylo krásné…

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Mluví z vás sportovec… Organizujete ve Smržovce mimo jiné wood cross maraton. To skáčete přes pařezy a prodíráte se mlázím?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Ne tak úplně, ale je to docela těžký závod. Tahle bláznivá myšlenka vznikla tak, že jsem si před deseti lety řekl, že si zkusím uběhnout maraton, těch 42,5 km. Pak jsem si řekl, že kvůli tomu nikam nebudu jezdit a že to udělám tady. Vymyslel jsem si kolečko v lesích nad Smržovkou. Je to maraton s obrovským převýšením, na jedno kolečko asi 45 metrů a těch koleček se běhá dvacet. Loni jsem došel k závěru, že už budeme dělat jen čtvrta půlmaraton. Fakt je, že účastníci, kteří sem na ten náš maraton jednou přijedou, se už většinou nevracejí, možná je to právě pro velkou náročnost trati.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: A Liberecký deník pak píše, že náhlá smrt ve sportu řádí i v lesích nad Smržovkou?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Ale ne, někteří si to jen už nechtějí zopakovat, je to opravdu hodně těžký závod. Roli hraje i to, že závodů je po republice hodně, kolidují termínově a navíc profesionální běžci objíždějí vyhlášené závody, které už jsou bodované. Naše akce je čistě amatérská. Tratě máme různě dlouhé a náročné. Na závod se sejde třeba stovka dětí, uběhnou trať a dostanou diplom, tričko, nějaké odměny. Na to sháníme sponzory.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Vy s místními dětmi také hrajete a zpíváte…

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Tady na škole ve Smržovce byl pěvecký sbor, chtěli jsme ho oživit. V roce 2002 jsme začínali s deseti dětmi a postupně jsme se rozrůstali. Oslovil jsem kamarádku, která učila hudební výchovu. Sbor jsme spolu vedli pět šest let, jmenovali jsme se „Smržováček“. Museli jsme s tím ale skončit, bylo to strašně moc práce. Já sbor doprovázel coby nouzový orchestr – na kytaru, saxofon a bonga. Mívali jsme spoustu vystoupení a několikrát do roka jsme pořádali i koncert v místním kostele. Za těch pár let jsme vypěstovali několik dobrých zpěváků. „Smržováček“ se propracoval i na větší akce pro pěvecké sbory a natočili jsme dvě cédéčka. Jsem rád, že funguje velice dobře i po mém odchodu, činí se k radosti a potěšení všech Smržováků.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Na které nástroje umíte?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Dvacet let jsem hrál na klarinet, ale pokud vůbec teď mám čas na nějaké hraní, spíš se hodí saxofon a kytara. Když se takhle sejdeme nebo je nějaká zábava, hraje se do rána.

10.6.2013 14:51:07

 

OTÁZKA: Nezapomněli jsme ještě na nějakou vaši aktivitu?

ODPOVĚĎ:

MUDr. Tomáš Drobník

MUDr. Tomáš Drobník

Možná na ještě jednu docela důležitou, ale ta je spíš profesní. Jsem totiž také předsedou regionálního Sdružení praktických lékařů Libereckého kraje…

10.6.2013 14:51:07

 

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?