Žádné pobídky pro nové lékaře nechystají

30. 11. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Karlovarského kraje se zatím nechystá vytvořit žádné pobídky pro získání nových lékařů krajské záchranné služby. Té přitom dlouhodobě chybějí lékaři - namísto 45 jich má na devíti stanovištích záchranky k dispozici pouze osmnáct, takže záchranáři musí sloužit rekordní přesčasy.


„Zatím jsme o zavedení pobídek pro lékaře záchranné služby nejednali,“ uvedl náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil (ČSSD) po jednání krajské rady.

„Udělali jste to za nás, když jste zveřejnili výše mezd lékařů záchranky,“ zlehčoval situaci Navrátil. Právu se totiž podařilo získat závěrečný protokol z krajské kontroly na záchrance, přestože ho vedení kraje odmítlo zveřejnit. Ze závěrů kontroly, která byla zaměřena na účelnost nakládání s veřejnými prostředky v roce 2008, vyplývají přitom závažná porušení zákoníku práce.

Záchranáři podle tohoto dokumentu pobírali pohádkové platy až 134 tisíc korun měsíčně, což vypovídá o držení rekordních přesčasů, které mohou vést k únavě záchranářů při výkonu někdy až více než tři dny trvajících služeb.

Laxní postoj vedení kraje je nepochopitelný už vzhledem k tomu, že policie stále vyšetřuje okolnosti říjnových úmrtí tří pacientů, u kterých byla záchranná služba.

„Případy policie stále prověřuje,“ uvedla karlovarská krajská mluvčí policie Andrea Pomichalová. Namísto toho, aby se vedení kraje pokusilo nové lékaře záchranky zajistit například pobídkami, jako jsou nabídky služebních bytů nebo náborové příspěvky, snaží se překročení zákoníku práce zahladit pouze formálně. Nedostatek lékařů na záchrance totiž přetrvává a služby drží stále jen hrstka z optimálního počtu.

„Našli jsme zákonný způsob, jak z legislativního hlediska věc narovnat,“ uvedl šéf odboru zdravotnictví na Krajském úřadě v Karlových Varech Joža Lokajíček s tím, že věc vedení kraje konzultovalo s ministerstvem zdravotnictví. Jestli je vše administrativně v pořádku, má zjistit následná kontrola kraje na karlovarské záchrance, která má skončit na konci letošního roku.

Dosavadní neexistující pobídky Lokajíček vysvětluje nedostatkem peněz. „Řekněme, že je to otázka financí,“ uvedl Lokajíček.

Vedení kraje omlouvá rezignaci na všechny snahy vytvořit pobídky pro lékaře záchranky, jejich nedostatkem v celé republice. Podle mluvčího záchranky Lukáše Hutty chybí zákon o záchranné službě.

„Zákon by přinesl sociální jistoty a tak možný přísun nových lékařů a zdravotníků,“ uvedl Hutta, podle kterého zákon už pětkrát skončil v šuplíku. Kraj přitom dosud nevyužil v případě tohoto zákona své pravomoci navrhovat legislativní změny.

Zatím se nové lékaře snaží přilákat odjinud ředitel Ivo Tukinski. „Stahujeme lékaře záchranky ze sousedních krajů,“ uvedl Tukinski. „Jenže ti nepojedou z Plzně nebo Ústí nad Labem na dvanáctihodinovou šichtu. Aby se mu jízda z takové dálky kvůli nákladům na benzín vyplatila, potřebuje alespoň čtyřiadvacetihodinové služby,“ popisuje Tukinski, podle kterého záchranka platí každé tři měsíce v lékařských novinách náborový inzerát za pět tisíc korun.

Radní pro zdravotnictví Václav Larva (ČSSD) se vymlouvá, že kraj nemá pro nalákání nových doktorů žádné byty. „Obrátím se proto na karlovarského primátora Kulhánka,“ uvedl.

Nemusel by, kdyby v minulém volebním období Larvův stranický kolega, někdejší náměstek hejtmana pro správu majetku Petr Horký (ČSSD) ubytovnu pro lékaře krajské nemocnice, která mohla být využita pro vznik služebních bytů, neprodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?