Zahraniční firmy stahují kvůli ebole z Guineje své zaměstnance

3. 4. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Zahraniční těžební společnosti částečně přerušily svou činnost v africké Guineji a začaly stahovat některé ze svých zaměstnanců. Reagují tak na epidemii eboly, která si vyžádala již 83 obětí. Informuje o tom agentura Reuters. Za posledních 24 hodin zdravotníci zaznamenali dalších pět podezřelých případů nákazy, celkem jich tak nyní je 127, oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO).


Epicentrum šíření eboly leží na jihovýchodě země blízko míst, kde se nacházejí hlavní zásoby železné rudy. Guinea je rovněž jedním z hlavních vývozců bauxitu a má bohatá naleziště zlata. O stažení šesti zaměstnanců z Guineje rozhodla brazilská společnost Vale, která je dominantním vývozcem železné rudy.

„Cizinci se dočasně vrátili do svých rodných zemí. Místní zaměstnanci dostali volno, dokud nebudeme mít přesnější informace o rizicích, která kvůli onemocnění hrozí,“ uvedla společnost ve svém prohlášení.

Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic označila nynější epidemii za nevídanou. Případy nákazy se již objevily i v sousední Libérii a Sierra Leone. Panují přitom obavy, že se onemocnění bude dále šířit. Ebola patří mezi nejsmrtelnější nemoci, jaké lidstvo zatím zná - a západní kout Afriky je velmi chudou oblastí, jejíž zdravotnické systémy nejsou na zvládnutí epidemie dostatečně připravené.

První případ nákazy ebolou byl v západoafrické Guineji zaznamenán letos 9. února. Ebola je velmi nakažlivý virus, způsobuje hemoragickou horečku a smrt až u 90 procent pacientů. Proti ebole není známa protilátka a nemoc se nedá léčit, lze jen zmírnit její příznaky. Mezi primáty a také mezi lidmi se šíří přímým kontaktem, například krví a tělesnými sekrety, ale i pohlavním stykem či kontaktem s ostatky zemřelých.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?