Zájem lidí o doplňky stravy přes krizi trvá

30. 3. 2011 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Zájem lidí o doplňky stravy i přes krizi trvá, loni za ně Češi a Češky utratili v lékárnách podle společnosti IMS Health přes 4,6 miliardy korun.


Podle České asociace pro speciální potraviny se stále více kupují probiotika a přípravky na cholesterol, stagnuje poptávka po multivitamínech. Šéf lékárnické komory to vysvětluje zájmem lidí o zdravý životní styl a působením reklamy.

„Ekonomická krize se tohoto segmentu příliš nedotkla, v roce 2010 se meziročně zvýšily tržby v lékárnách o zhruba 20 milionů korun na celkových 4,637.542 miliardy,“ uvádí se ve zprávě společnosti IMS Health, která zpracovává data o vývoji farmaceutického trhu v Česku.

„Trend kopíruje marketingové aktivity firem,“ řekl ČTK prezident lékárníků Stanislav Havlíček. Podle něj ale nelze trvalý zájem lidí o doplňky stravy vykládat tak, že by kvůli úspoře za regulační poplatky méně chodili k doktorovi. Nedá se podle něj obecně ani říci, že by lidé více dbali na prevenci.

„Jiné je to u současných čtyřicátníků, kteří už celý dospělý život žijí ve společnosti netotalitní a starají se o své zdraví. Také jejich příjmy jsou relativně vyšší,“ řekl Havlíček. Prevenci podle něj tímto způsobem řeší spíše mladí a aktivní lidé, kteří jsou pracovně vytíženi a nemají čas chodit po doktorech.

Podle výkonného ředitele asociace Bohumila Hlavatého se doplňky stravy staly součástí života většiny Čechů, kterým na jejich zdraví zaleží a snaží se o ně pečovat.

Doplňky stravy a vitamíny si lidé platí sami, zdravotní pojišťovny hradí léky, nebo na léky částečně přispívají. Zatímco za doplňky stravy dají lidé 4,6 miliardy korun ročně, za léky ve volném prodeji a zdravotnické prostředky včetně doplatků za recepty a poukazy dali podle dat za rok 2009 celkem 16,3 miliardy korun. Celkové tržby lékáren za léčiva a zdravotnické prostředky v témže roce činily 71,7 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?