Zájem o příspěvek na očkování od VZP proti encefalitidě stoupl

21. 8. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Příspěvek na očkování proti klíšťovému zánětu mozku využilo do půlky prázdnin bezmála stejně klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) jako loni za celý rok. ČTK to řekl její mluvčí Oldřich Tichý s tím, že proti roku 2010 stoupl zájem více než čtyřnásobně.


Za příspěvky vydala VZP letos 5,5 milionu korun, loni ji léčba klíšťového zánětu mozku stála téměř 35 milionů.

„K 1. srpnu si vyzvedlo poukaz na proplacení příspěvku 14.993 lidí, loni za celý rok 15.316, rok předtím 3378,“ upřesnil mluvčí.

Zvýhodněné preventivní očkování nabízí VZP klientům od 16 let věku. Největší zájem letos je v Praze, kde bylo vydáno 2287 poukazů, a právě v hlavním městě bylo v předchozích letech nejvíc klientů VZP nakažených klíšťovým zánětem mozku. Za Prahou následují v zájmu o očkování Jihomoravský a Jihočeský kraj. Nejméně klientů reagovalo na nabídku v Karlovarském a Olomouckém kraji.

Platnost programu je do 31. prosince, nebo do vyčerpání finančního limitu pro tento program, připomněl mluvčí. Proti klíšťovému zánětu mozku se očkuje celoročně, tedy i v létě, kdy jsou klíšťata aktivní.

Podle aktuálních předpovědí hydrometeorologů je aktivita klíšťat na třetím nejnižším z deseti stupňů rizika. Čím vyšší je stupeň aktivity, tím vyšší je riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem, a pokud je klíště infikováno, i pravděpodobnost nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou. Proti borelióze se neočkuje.

Při prvním a druhém stupni je riziko malé, doporučuje se pro návštěvu listnatých a smíšených porostů a křovin s bylinnou vegetací zvolit oblečení z hladké světlé látky, občas je prohlédnout a odstranit přichycená klíšťata. Večer a ráno si prohlédnout tělo. Při třetím a čtvrtém stupni, kdy je riziko mírné, se opatření rozšíří o použití repelentu. Doporučeno je nesedat ani nelehat v porostech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?