Zájem o rychlou smrt roste

21. 4. 2015 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce

O 21 % vzrostl ve srovnání s rokem 2013 počet žádostí o asistovanou sebevraždu. Vyplývá to z loňské statistiky švýcarské organizace Exit, která zprostředkovává medikamenty pro uspíšení smrti.




Curyšská pobočka uvádí, že v posledních letech rovněž roste počet jejích členů: ke konci roku 2014 jich bylo už přes 81 tisíc. Ostatně právě členství, respektive členské příspěvky, jsou jednou z podmínek doprovázení při umírání, byť Exit uvádí, že funguje na neziskové bázi. V průměru projevuje přání stát se členem této organizace až 200 občanů denně. Loni obdržela kolem 2500 nových žádostí o asistenci při sebevraždě. Organizace veřejnost informovala, že průměrný věk pacientů činí 77,5 let. Mezi jejich hlavní obtíže patří onkologická onemocnění v posledním stadiu, vícečetná onemocnění v souvislosti se stářím a chronické bolesti. Hlavním motivem vyhledání pomoci u organizace Exit je však přání zvolit dobrovolnou smrt z důvodu stáří. Pokud je občan členem déle než 3 roky, pomoci při umírání se mu dostane „zdarma“, nicméně každý rok musí zaplatit příspěvek 45 franků. Kdo tuto lhůtu nesplňuje, zaplatí za asistovanou sebevraždu jednorázově 900 CHF.
Na rozdíl od obdobné organizace Dignitas, která přijímá i cizince v podstatě bez jakéhokoli limitu (schopné však zaplatit nemalé příspěvky), Exit mezi své členy přijímá zájemce ze zahraničí jedině tehdy, pokud mají alespoň v posledním období bydliště ve Švýcarsku.
Vedení Exitu nyní netrpělivě vyčkává na hlasování německého parlamentu, který chce jednoznačně zakázat „organizovanou formu pomoci při umírání“, jež představuje asistovanou sebevraždu, což by se mohlo dotknout i činnosti subjektů tohoto zaměření fungujících mimo jiné ve Švýcarsku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?