Zajímavé www stránky – rehabilitační lékařství

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Rehabilitačnímu lékařství jsme se na tomto místě zatím nevěnovali, ačkoli zasluhuje velkou pozornost. Základy oboru u nás sahají zhruba do poloviny 20. století, kdy byl oficiálně konstituován, nicméně větší pozornost principům rehabilitační medicíny byla věnována již v průběhu první a zejména pak druhé světové války.




European Society of Physical and Rehabilitation Medicine

www.esprm.net Tato evropská odborná asociace byla založena v roce 2003, navázala však na činnost European Federation of the PRM Societies založené v roce 1963. Nyní sdružuje 21 národních odborných společností rehabilitační medicíny, Česká republika v ní ovšem zastoupena není.
Webové stránky nabízejí zejména pozvánky na kongresy či další vzdělávací aktivity konané v různých evropských zemích. Dále lze procházet bohatý archiv stručných informací z rehabilitačního lékařství nazvaných „Rehab in Review“.
Zdarma přístupné jsou rovněž některé vybrané články z dalších odborných časopisů. Pomocí webového portálu získáme i přehled o jednotlivých národních odborných časopisech a odkazy na jejich elektronické verze.

American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation

www.aapmr.org Na stránkách výše uvedené americké odborné společnosti doporučuji prohlédnout hlavně odkaz „PM&R Knowledge Now“, což je dynamicky se rozvíjející elektronický zdroj odborných informací z rehabilitační medicíny, kde jsou jednotlivé články seřazené podle hlavních diagnostických skupin. Text představuje jednak příslušnou nozologickou jednotku, s důrazem na klinické symptomy, epidemiologii či patologickoanatomické poznámky, a posléze se věnuje popisu základních principů fyzikální a rehabilitační léčby.

International Society of Physical and Rehabilitation Medicine

www.isprm.org Odborníci z oboru rehabilitačního lékařství se sdružují i v této mezinárodní společnosti, jejíž webové stránky prezentují základní parametry činnosti společnosti a tým profesionálů v jejím vedení. Dále si můžeme prohlédnout nejrůznější edukační materiály.

Společnost rehabilitační a fyzikální medicíny ČLS JEP

www.srfm.cz Internetové stránky české odborné společnosti nabízejí převážně přehled vzdělávacích aktivit a kurzů i podrobné informace o její činnosti, vzdělávání v oboru a legislativních aktualitách týkajících se právě oboru rehabilitační medicíny.

Annals of Physical and Rehabilitation Medicine

www.sciencedirect.com/ science/journal/18770657 Přehledný portál obsahující archiv všech článků publikovaných v Annals of Physical and Rehabilitation Medicine za posledních pět let. Řada vybraných textů je na internetu volně přístupných.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?