Zajímavé www stránky – život s onkologickým onemocněním

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Sdělení onkologické diagnózy znamená pro většinu pacientů a jejich blízké zásadní zlom v jejich dosavadním životě. Ačkoli jsme svědky dynamicky se rozvíjejících možností včasné diagnostiky a úspěšné terapie, má diagnóza „rakoviny“ na pacienty významné zdravotní, psychologické a socioekonomické dopady. Naštěstí vznikají různé projekty, spolky či instituce, které pomáhají některé tyto nepříznivé okolnosti výrazně redukovat cestou odborné péče nebo alespoň sdílením informací.




Live Strong

www.livestrong.org Tento americký projekt, dnes ovšem již s významným mezinárodním přesahem, funguje od roku 1997 s cílem pomáhat nemocným s nádorovým onemocněním. Jeho zakladatelem je Lance Armstrong, který, jak je všeobecně známo, vyhrál ve druhé polovině 90. let minulého století svůj boj se závažným onkologickým onemocněním a dokázal se vrátit na dráhu profesionálního cyklisty. Internetový portál projektu Live Strong funguje například jako průvodce nemocného, kterému je právě sdělena nepříznivá onkologická diagnóza a začíná u něj příslušný odborný diagnostickoterapeutický proces. Pacient se tak dozvídá mimo jiné o vedlejších účincích léčby a získává rady jak s nimi bojovat, doporučení stran plánování léčebné strategie, životního režimu či provedení některých důležitých životních rozhodnutí. Nechybějí ani pozvánky na řadu odborných či společenských aktivit projektu Live Strong.

Hospice.cz

www.hospice.cz Portál Hospice.cz je spravován Sdružením pro podporu domácí péče a hospicového hnutí Ecce Homo, které v České republice působí nepřetržitě již od roku 1993. Organizace byla založena s cílem rozvinout hospicové hnutí v naší zemi a prosadit jeho myšlenky i mimo budovy hospice, tedy všude tam, kde lidé umírají. Předsedkyně sdružení MUDr. Marie Svatošová po roce 1989 opustila lékařskou praxi a celé své úsilí věnovala rozvoji všech forem hospicové péče.
Portál shromažďuje detailní informace o všech hospicích působících na území ČR, nabízí jejich podrobný adresář a mapuje aktivity, které v nich probíhají.

Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče

www.asociacehospicu.cz Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče prosazuje a podporuje hospicovou a paliativní péči, která vychází z úcty k člověku jako jedinečné neopakovatelné lidské bytosti, přispívá k pozitivní proměně vztahu české společnosti ke smrti a umírání, sdružuje organizace poskytující lůžkovou a mobilní hospicovou péči v ČR a garantuje kvalitu jejich služeb. Zastupuje stovky profesionálů v hospicové paliativní péči, z nichž řada působí ve vzdělávání laické i odborné veřejnosti, včetně výuky na vysokých školách. Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR se asociace podílela na vytvoření prvních českých „Standardů kvality hospicové paliativní péče“. Webové stránky představují velké množství projektů, které asociace pořádá, nabízejí aktuální informace, čtenář se zde dozví i podrobnosti o standardech kvality či legislativním rámci hospicové péče.

Česká společnost paliativní medicíny ČLS JEP

www.paliativnimedicina.cz Stránky obsahují například doporučené standardní postupy v paliativní medicíně, souhrn příslušných legislativních norem a řadu odkazů na další zajímavé zdroje informací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?