Zákaz akciovek: čeká se na senát

2. 12. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní výbor senátu, v němž má vládní koalice jen málo hlasů, chce zákon zakazující převod krajských nemocnic do formy obchodních společností, vrátit sněmovně. Členové výboru "bezkonfliktně" projednali zákon o hodnocení a snižování hluku v životním prostředí...


Až na několik spíše technických připomínek by s touto normou, jež reaguje na evropské předpisy, byli spokojeni.

Výhrady však mají pravicově orientovaní senátoři k „legislativnímu přílepku“, jímž se předseda zdravotního výboru sněmovny Jaroslav Krákora (ČSSD) pokusil k zákonu o hluku připojit i novelu zákona o rozpočtových pravidlech pro kraje.

Tato novela by krajům zakázala převádět jejich příspěvkové organizace na obchodní společnosti.

Většinou svých hlasů tedy senátní výbor doporučil hlavní schůzi senátu, aby zákon o hluku, včetně novely rozpočtových pravidel vrátil zpět sněmovně.

Členy ODS od tohoto přání neodradilo ani varování senátora Milana Štěchy (ČSSD), který poukázal na některé negativní trendy ve stávajícím slovenském zdravotnictví, v němž se jedna ze silných finančních skupin pokouší zajistit si svůj monopol v oblasti nemocnic ve formě akciovek.

DÁLE ČTĚTE:
ČSSD prosadila zákaz převodu nemocnic na obchodní společnosti
Emmerová: Rozhodnutí sněmovny je pojistka

Pokud senát zákon o hluku skutečně vrátí dolní komoře, mohou se poslanci pokusit potvrdit jeho platnost ve znění sněmovny, tzn. včetně zákazu vytváření obchodních společností.

Vladimíra Bošková, Zdravotnictví a medicína

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?