Zákaz vytvoření dítěte za účelem transplantace kostní dřeně

20. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Human Fertilisation and Embryology Authority nedávno rozhodla, že manželskému páru z Oxfordu nemůže být povoleno prostřednictvím in vitro fertilizace a selekcí embryla vytvořit pro nemocného tříletého chlapce sourozence, který by se mohl stát dárcem kostní dřeně...


Britské lékařské svazy reagovaly rozličně na rozhodnutí londýnských úřadů, které zakázaly jednomu manželskému páru vytvořit metodou IVF dítě, které by bylo dárcem kostní dřeně. Tříletý syn tohoto páru trpí vzácnou krevní chorobou, která bez rychlé transplantace kostní dřeně nemůže být vyléčena.

Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) nedávno rozhodla, že manželskému páru z Oxfordu nemůže být povoleno prostřednictvím in vitro fertilizace (IvF) a selekcí embryla vytvořit pro nemocného tříletého chlapce sourozence, který by se mohl stát dárcem kostní dřeně. „Něco takového může být podle našich zákonů povoleno jen v případě, nebude-li novorozenec vystaven riziku závažné choroby,“ prohlásila mluvčí HFEA Dr. Maureen Dalzielová.

Riziko, že další dítě bude trpět podobně jako tříletý bratr na Diamond Blackfanovu anémii, je však podle HFEA v poměru 1:50. Rodiče nemocného chlapce Jayson a Michelle Whitakerovi kritizovali rozhodnutí jako „nelidské“ a „kruté“. Oznámili, že hodlají odcestovat do USA, kde podobné zákroky nejsou zakázány.

Zatímco velké lékařské svazy jako British Medical Association (BMA) projevily pochopení pro rozhodnutí HFEA, jednotliví lékaři britské IvF zákony kritizovali. „Vše je jen fraška. Nerozumím, proč tříletému nesmí být poskytnuta pomoc,“ prohlásil jeho ošetřující lékař Dr. Mohammed Tarranisi.

Související odkazy:

Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA)

Dr. M. Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?