Zakázka pro IKEM předražená, je v tom firma ministra

10. 12. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Hybridní operační sál v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) je podle serveru Aktuálně.cz předražený o 20 procent. Ředitel IKEM docent Jan Malý v prohlášení pro ČTK tuto informaci odmítl.


Zakázku získala letos v červnu firma ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského (VV) Phar-Service, uvedl server. Ministr se proti informacím o spojení s firmou v prohlášení pro ČTK ohradil.

„Informace uvedené na serveru považujeme za účelové, jednoznačně nepravdivé a nyní zvažujeme příslušné právní kroky,“ sdělil ČTK Malý. Uvedl, že IKEM vyhlásil na stavbu a nákup vybavení pro nový sál řádné výběrové řízení. Zvítězila zakázka s nejnižší cenou od Phar-Service. Podle Malého je cílem informace serveru „očividně poškodit IKEM jako významnou českou zdravotnickou instituci“.

„Jakékoli spekulace, že Phar-Service profituje z mého působení v pozici ministra, jsou liché. Zakázku pro IKEM získal Phar-Service 10. června, tedy 20 dní před tím, než jsem byl stranou Věci veřejné nominován na post ministra pro místní rozvoj,“ uvedl Jankovský.

Bezprostředně po nominaci a jejím přijetí koaličními partnery prý učinil veškeré právní kroky, aby se z firmy vyvázal a předal ji synovi. V nejkratší možné lhůtě, a to 15. července, se konala mimořádná valná hromada, která tento záměr stvrdila.

Celková cena za angiograf, operační stůl, vestavěný operační sál a nutné stavební úpravy včetně DPH dosáhla podle serveru 79 milionů korun. V německých klinikách se prý platí maximálně dva a půl milionu euro (65 milionů korun), v USA tři miliony dolarů (64 milionů korun).

Podle Malého ale je zavádějící porovnávat ceny přístrojového vybavení s dalšími zeměmi. „Veškeré technické vybavení se vyrábí na míru konkrétní nemocnice. Je tudíž neadekvátní porovnávat ceny,“ vysvětlil.

Phar-Service dostala za stavební práce při stavbě sálu 23 milionů, zbytek firma Hypokramed, uvedl server. Zakázku na stavební práce získala Phar-Service v zúžené soutěži, která prý nebyla otevřena všem.

Podle vyjádření Jankovského, které potvrdil také Malý, ale bylo pět zájemců, z nich Phar-Service nabídl nejnižší cenu 23,365.632. Další uchazeči chtěli víc, Klimati Team 23,509.727, Konstruktis Alfa 23,953.706, Gea LVZ 24.713.364 a Proxima 24,870.466 korun, upřesnil.

Sál sestává ze dvou neoddělitelných jednotek, tedy operačního stolu, který zároveň slouží jako angiografická deska, a z vlastního rentgenového zařízení. Při kardiologických operacích bude možné na rentgenu průběžně kontrolovat jejich průběh. Dosud se pacient musel na rentgen převážet.

IKEM pořídil sál za 47 milionů bez DPH. Zakázku získala firma Hypokramed ve veřejné soutěži, kde prý byla jediným účastníkem. Cena nerozhodovala, uvedl server. Dodávka měla tři části: angiografický rentgen Artis Zeego od firmy Siemens, operační stůl od společnosti Trumpf a vestavěný operační sál, tedy kovový plášť obklopující kardiologické pracoviště.

Podle expertů, jež server oslovil, se běžný angiograf pořídí za deset milionů korun, nový speciální model od Siemensu nemůže stát přes 20 milionů. Nejdražší operační stůl přijde na sedm milionů, Hypokramed přitom ani nedodal nejlepší model. Kovový plášť včetně dalšího vybavení se běžně vejde do deseti milionů. Marže pro Hypokramed tak může dosáhnout až deseti milionů, uvedl server.

Majitel Hypokramedu Vratislav Roubal se k ceně nevyjádřil. Ani Siemens neuvedl, za jakou cenu prodal Hypokramedu svůj angiograf, sdělil server.

Technický náměstek IKEM Michal Breda uvedl, že angiografický komplet Siemens Artis Zeego se naprosto liší od běžného angiografického zařízení. Jeho součástí je vedle serveru, zobrazovací technologie a speciálního software také robotické rameno spřažené s operačním stolem. Dodávka obsahovala i ochranné štíty, přístrojové držáky a speciální vestavěné skříně do čistých prostor. Tento unikátní komplet lze podle Bredy jen těžko s čímkoli porovnávat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?