Zákazy kouření v Evropě míjejí zamýšlený cíl

11. 2. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Tažení proti kuřákům napříč evropskými státy zatím nepřineslo kýžený efekt. Podle dostupných statistik ve většině zemí počet vyznavačů štiplavého dýmu neklesl, v některých naopak dokonce vzrostl.


Ekonomické škody naopak zaznamenaly restaurace a bary, především pak v Británii, kde průměrný počet bankrotů ve stravování vzrostl podle deníku Guardian téměř pětinásobně na 1550 ročně.

Obdobná statistika platí i pro Irsko, které je navíc jednou ze zemí, kde počet kuřáků po zákazu vzrostl. Ještě před přijetím zákona 46 procent tamních kuřáků očekávalo, že jim chystaný zákon pomůže skoncovat s nepříjemným zlozvykem. Po přijetí zákazu v roce 2004 nekompromisní postup proti kuřákům podporovalo dokonce 80 procent těch, kterým se povedlo cigaretu jednou provždy odložit.

V roce 2002 – dva roky před zavedením zákazu – kouřilo zhruba 27 procent obyvatel. V roce 2007 – tři roky po zavedení zákazu – podle statistik irského ministra zdravotnictví kouřilo 29 procent Irů. Poměrně citelný pokles naopak zaznamenala Velká Británie, kde po vyhlášení kouření v restauracích a barech odložilo cigaretu asi 5,5 procenta kuřáků.

Podle aktuálního průzkumu ministerstva zdravotnictví byl ovšem konec závislosti spíše deklaratorní a statistiky se po čase opět vrátily k dlouhodobému normálu.

Počet kuřáků podle dostupných průzkumů v Evropě klesá zhruba posledních 25 let, více pak u mužů než u žen. Procento kuřáků a kuřaček se tak postupně sbližuje a zákazy kouření nemají na tento trend prokazatelný vliv.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?