Základním předpokladem je dobrá výživa
Nové diagnostické a terapeutické možnosti významně zlepšily prognózu onkologicky nemocných, počet vyléčených pacientů i délku přežití. Značný podíl na zlepšení prognózy má nutriční podpora, která je významná pro udržení základních životních funkcí organismu, imunitních reakcí a celkového zdraví. Unikátní nutriční průzkum onkologických pacientů, který proběhl koncem dubna na 42 českých onkologických pracovištích u vzorku více než 2400 onkologických pacientů, ukázal, že více než polovina těchto nemocných je během léčby ohrožena podvýživou a téměř čtvrtina z nich se nachází ve středním až extrémním riziku podvýživy. Kromě nádoru a jeho léčby je ztráta tělesné hmotnosti nejčastější zdravotní komplikací. Úbytek váhy o 5 % za 3 měsíce již může léčbu zkomplikovat. Hubnutí je během závažné nemoci velmi nežádoucí, většinou jde o ztrátu svaloviny včetně srdečního a dýchacího svalstva. Od posledního výzkumu ( 2010–2012) se počet onkologických pacientů ve středním a vysokém riziku podvýživy zhruba o 5 % snížil. Zlepšení ukazuje, že se onkologové více věnují problematice výživy svých pacientů a mohou od roku 2013 předepisovat speciální přípravky klinické výživy. Pracovní skupina nutriční péče v onkologii se velmi intenzivně zabývá edukací a osvětou onkologů v oblasti nutriční péče. Podle slov předsedy České onkologické společnosti ČLS JEP prof. MUDr. Jiřího Vorlíčka, CSc., se kroky směřující ke zlepšení v této oblasti začínají zúročovat a přibývá pracovišť s uceleným přístupem k vý