Zákon o kouření zpřísní, e-cigarety ale možná mine

20. 8. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví chce výrazně zpřísnit zákon o kouření. S elektronickými cigaretami, které jsou navzdory radám odborníků a lékařů často využívány k odvykání, ale úřad tápe.


V současném návrhu zákona sice ministerstvo plánuje zakázat kouření e-cigaret všude tam, kde je zakázáno kouření klasických cigaret a jiných tabákových výrobků.

Jenže náměstek ministra Martin Plíšek Aktuálně.cz řekl, že si nechají zpracovat analýzu, z níž by mělo vyplynout, zda elektronické cigarety zahrnout již do této novely.

„Vedly se k tomu živé diskuse odborníků a tato pasáž bude jistě i předmětem připomínkového řízení,“ uvedl Plíšek s tím, že to nepovažují za nejzásadnější bod nového návrhu zákona.

Nezakazujte kouření, říká poslanec ODS

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň podotkl, že vše budou mít v rukou poslanci, kteří o konečném návrhu rozhodnou.

Podle šéfa sněmovního zdravotního výboru a poslance ODS Borise Šťastného by se přitom měl regulovat prodej elektronických cigaret, ale zakazovat jejich kouření v hospodách a na dalších místech prý nutné není.

„Nechtěl bych zakazovat lidem kouřit elektronické cigarety v uzavřených prostorách, protože nevytváří žádné rakovinotvorné látky,“ zdůvodňuje Šťastný, který s ministerstvem na přípravě zákona spolupracuje.

Navíc podle slov Sršně v současné době zatím neexistuje dostatek vědeckých důkazů o vlivu užívání elektronických cigaret na zdraví člověka.

S kouřením díky e-cigaretě nepřestane

I přesto odborníci tyto cigarety například při odvykání nedoporučují.

Celý článek najdete na sevreru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?