Zákon o neziskovkách je mrtvý

6. 12. 2006 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví nemá ani jednu přihlášku zdravotnického zařízení na zápis do sítě neziskových nemocnic. "Není o to zájem," potvrdil také ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). "Zřizovatelé této právní formě nevěří. Zákon nebyl připraven s jejich podporou," uvedla lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová...


Praha - Zákon, který se stal před volbami předmětem nesmiřitelného boje mezi levicí a pravicí a rozdělil i zdravotníky, tak dnes zcela postrádá smysl.

Sociální demokraté s komunisty zákon sice proti vůli pravice, Senátu, prezidenta, krajů i nemocnic nakonec protlačili, ale Ústavní soud zrušil seznam zdravotnických zařízení, které měly změnu na neziskové zařízení povinnou ze zákona. Dnes o převod na neziskovou nemocnici musí požádat jejich zřizovatelé. V síti neziskových nemocnic, kde zákon předpokládal kolem 140 zdravotnických zařízení, není ale v současnosti žádné. Přitom stát zaplatí téměř 1,5 milionu korun firmě ELSO za vytvoření počítačového programu pro databázi sítě nemocnic. Ministerstvo zatím sice nezaplatilo, ale smlouva podepsaná bývalým ministrem Davidem Rathem je platná. „Nezbude nám než zaplatit, ale budou to nepochybně vyhozené peníze, protože zákon o neziskových nemocnicích je mrtvý a rejstřík nemocnic zůstane prázdný,“ vysvětlil ministr Julínek.

„Nevěděli jsme, že registr byl pořízen za takovou cenu. Je to plýtvání prostředky, upozorňovali jsme tehdejšího ministra Ratha i levici, že zákon je protiústavní,“ kritizuje vyhození peněz Šojdrová. Julínek se ale zřejmě také v krátké době dočká trestního oznámení od svého oponenta a předchůdce Ratha právě kvůli zákonu o neziskových nemocnicích. Podle Ratha Julínek způsobil zdravotnictví mnohamilionové, možná i miliardové škody tím, že nepřipravil převod fakultních nemocnic na neziskové. Rath rovněž hodlá Julínka vyzvat, aby zahájil přípravy na převod fakultních nemocnic na neziskovky.

LIBUŠE FRANTOVÁ, Střední Čechy

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?