Zákon o pohřebnictví bude kvůli plodu novelizován

7. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ustanovení zákona o pohřebnictví, podle kterého by bylo nutné pohřbívat od příštího roku i lidský plod po potratu, vyvolává většinou jen emoce. Senátor za Ústecko Jaroslav Doubrava považuje tuto část zákona dokonce za nesmysl, šokovaní jsou i lékaři. Doubrava předpokládá, že na pořad jednání Senátu by se měla novela zákona dostat letos v říjnu či v listopadu. "Na tento nesmysl jsme poukazovali...


Ústí nad Labem - již při projednávání v Senátu, ale bezvýsledně. Už tehdy bylo ale jasné, že musí dojít k rychlé změně,“ tvrdí senátor. Jak dodává, v konečném důsledku by mohlo dojít k pohřbívání i jiných částí orgánů u ženy. Ty není možné podle lékařů při interrupci od sebe rozeznat. I když byl zákon o pohřebnictví schválen, kontroverzní usnesení měl upravit zákon o zdravotní péči. Ten však byl smeten ze stolu.

„Při schválení zákona o pohřebnictví totiž hrála roli i možnost prosadit inzerci pohřebních služeb v domovech a dalších zařízeních pro důchodce. To by byla vůči seniorům velmi necitlivá záležitost. Zákon byl proto velmi rychle schválen, aby se vyhnul této možnosti,“ vysvětlil senátor Doubrava.

Některé pasáže zákona nelze provést v praxi. Včera to uvedla mluvčí Masarykovy nemocnice Kamila Němcová. „Proto očekáváme úpravu znění tohoto zákona. Domníváme se, že nelze pohřbívat jednotlivé části těla, například zub či amputovanou nohu,“ míní mluvčí. Poněkud složitější se může jevit, podle jejích slov, etický problém v případě interrupcí. „I zde ale doufáme ve změnu ve formulaci zákona,“ doplnila k problematickému zákonu Mgr. Němcová.

TOMÁŠ PRCHAL, Ústecký deník, 7.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?