Zákon o zdravotních pojišťovnách dá Heger vládě do března

17. 12. 2012 7:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Zákon o zdravotních pojišťovnách, kterým dokončí reformu, chce dát ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vládě do konce prvního čtvrtletí. Byl by rád, kdyby začal platit od ledna 2014. Heger to řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize. Norma má posílit pravomoci pojišťoven i jejich zodpovědnost za rovnoměrnou dostupnost zdravotní péče i její kvalitu. Podle původních plánů měl zákon platit od ledna 2013, legislativní rada vlády ho ale odmítla.


Heger, který se v pondělí stane nejdéle sloužícím polistopadovým ministrem zdravotnictví, uvedl, že chce prosadit ještě několik věcí v organizaci pojišťoven. Chce posílit konkurenci mezi nimi a zvažuje nominální pojištění, kdy ekonomicky méně úspěšné pojišťovny by mohly stanovit vyšší pojistné a vybrat od lidí o něco víc, zároveň by se ale musely zaměřit na zvýšení efektivity, aby jim pojištěnci neutekli.

„Chystáme novou verzi zákona, která bude pokusem o konsenzuálnější přístup, a doufáme, že alespoň část věcí se podaří, aby poslední fáze zdravotnické reformy byla během příštího roku připravena,“ řekl Heger.

Potvrdil, že zvyšování regulačních poplatků pro pacienty už jako ministr nechystá. I když za jeho šéfování stouply platby pacientů za léky a více se vybralo v nemocnicích, spoluúčast v celkových datech letos mírně klesla. Heger to vysvětluje tím, že ve spoluúčasti jsou i nákupy volně prodejných přípravků či kosmetické výkony, na tom lidé šetřili.

K výtce, že reforma původně byla plánována jako radikálnější, Heger uvedl, že sociální systém nebyl na vyšší zpoplatnění připraven.

Heger potvrdil, že úhradová vyhláška pro příští rok zůstane restriktivní. Zdravotnictví se podle něj musí vyrovnat s tím, že stoupne DPH a nezmění se platby za státní pojištěnce. Systém jako celek bude mít zhruba o procento méně, růst nákladů musí zvládnout z vnitřních rezerv.

Do vyjednávání nemocnic s pojišťovnami o nových smlouvách Heger podle svých slov vstupovat nebude. Zajištění lůžkové péče je primárně povinností zdravotních pojišťoven, řekl. Podle jeho informací zajištěna je.
Pojišťovny podle ministra slíbily, že i těm nemocnicím, ve kterých má být akutní péče zcela zastavena, dají smlouvy na půl roku, aby byl čas na upřesnění podmínek. Pokud to nemocnice odmítnou a skončí hned, je to podle ministra jejich věc. Heger by do jednání vstoupil jen v případě, že by hrozily výpadky péče. Pojišťovnám může uložit vysoké pokuty, pokud smluvně péči nezajistí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?