Žaloba žádá za podvod s ortopedickými pomůckami šestileté tresty

14. 8. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní zástupkyně Pavlína Nesvadbová žádá pro dva údajné organizátory podvodu s ortopedickými pomůckami šest let vězení a peněžité tresty jeden milion korun. Pět let by si měl podle ní dále odsedět zástupce jednoho z výrobců pomůcek, druhému obuvníkovi Nesvadbová navrhla tříletý trest podmíněně odložený na pět let.


Všichni čtyři muži, kteří údajně zdravotním pojišťovnám způsobili škodu za více než 7,5 milionu korun, vinu odmítají. Rozsudek bude vynesen 26. srpna.

Podle obžaloby se ekonom Pavel Hruška ze Zlína dohodl s nezaměstnaným Miroslavem Kolaříkem z Prostějova, že s pomocí ředitele pražské společnosti Ortopedické pomůcky Ivem Beckem a obuvníkem Michalem Pavlasem z Jesenice u Prahy získají peníze od zdravotních pojišťoven za fiktivní poukazy zejména na ortopedickou obuv, ale i na jiné protetické pomůcky.

„Je pravděpodobné, že Hruška celý podvod vymyslel a zorganizoval, a to společně s Kolaříkem. Obžalovaní Beck a Pavlas zase věděli, že se účastní podvodného proplácení poukazů od pojišťoven. Předkládali pojišťovnám faktury na obuv, kterou nikdy nevyrobili,“ uvedla Nesvadbová.

Podle obžaloby muži od září 2010 do srpna 2011 uplatnili přes 800 padělaných poukazů. Poškozeno bylo šest zdravotních pojišťoven, největší škodu, více než 5,5 milionu, způsobili Všeobecné zdravotní pojišťovně. Muži jsou stíháni pro podvod a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Třem hrozí až deset, Pavlasovi, který podle obžaloby způsobil nižší škodu, až osm let vězení.

Podle obžaloby Beck a Pavlas převzali falešné poukazy, vyúčtovali je pojišťovnám a pak částku sníženou o svou provizi poslali na účty společností Madisola (v likvidaci, sídlila ve Zlíně a poté v Olomouci) a Green Food z Frýdku-Místku (také v likvidaci). Firmy ortopedické pomůcky nevyráběly a měly sloužit jen 'k vyprání' vylákaných peněz od pojišťoven, aniž by pomůcky byly dodány v padělaných poukazech klientům.

Obhájci žádali zproštění obžaloby, jejíž obsah se podle jejich názoru dokazováním nepodařilo prokázat. Hruška se jednání nezúčastnil, ostatní obžalovaní opět vinu odmítli. „Nikoho jsem nepodvedl a ani podvodně žádné peníze nevylákal,“ tvrdil Kolařík. Beck si prý myslel, že jde o běžný způsob kooperace výrobců ortopedických pomůcek. „Odmítám, že bych něco falšoval,“ hájil se Beck.

Pavlas řekl, že pociťuje obrovskou lítost nad tím, co se stalo. „Z případu jsem dodnes šokován, hodně mě to trápí. Ale cítím se nevinen,“ řekl muž, který ortopedickou obuv vyrábí od roku 1991. Podle svých slov v tom pokračuje i nadále, a to i přes probíhající trestní řízení. „Chtěl bych poděkovat pojišťovnám za to, jak korektně se ke mně zachovaly,“ dodal Pavlas.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?