Žalobám na stát bych se vůbec nedivil

8. 6. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéfové zaměstnaneckých pojišťoven jen nevěřícně kroutí hlavou. Ministerstvo jim chce sebrat stovky milionů ve prospěch VZP. „Vůbec bych se nedivil, kdyby pojištěnci začali podávat žaloby na stát za to, že jejich peníze přesune někomu, kdo hospodaří neefektivně,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz ředitel zdravotní pojišťovny Metal Aliance Vladimír Kothera.


Jak reagujete na záměr ministerstva přesunout na účet VZP zhruba 3 miliardy korun z vašich účtů?

Mohli bychom to přirovnat ke znárodnění. Nejhorší je, že tím ministr vysílá signál, že když si někdo vybere lépe hospodařící pojišťovnu, tak ve finále bude jeho bonus do budoucnosti přerozdělen ve prospěch společnosti, která se neumí chovat v trhu efektivně. Opatření snižuje konkurenceschopnost a jestliže někdo s takovým návrhem přijde, měl by přemýšlet, zda chce zachovat pluralitní systém nebo mu jde o jeho likvidaci..

Chystáte nějaké společné kroky?

Otázkou se budeme zabývat nejen na svazu, ale i ve správních radách. Nevím, jak se k tomu postaví zástupci pojištěnců. Vůbec bych se nedivil, kdyby začali podávat žaloby na stát za to, že jejich peníze přesune někomu, kdo hospodaří neefektivně.

Kolik peněz by jednotlivá pojišťovna měla odvést?

V návrhu bylo 30 procent zůstatku ke konci loňského roku. U nás je to zhruba 0,8 miliardy.

Z druhé strany se ale ozývá, že VZP hradí nákladnější péči, proto tyto peníze potřebuje…

Princip solidarity systému je přeci nastaven úplně jinak. A to na dvou pilířích, prvním je přerozdělení všech finančních prostředků, což samo o sobě dává VZP v průměru o 6 tisíc korun více na jednoho pojištěnce než má například pojišťovna Metal Aliance, druhý pilíř je postaven na nákladné péči, taková míra solidarity je přeci dostatečná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?