Žalobce viní plzeňského lékaře ze smrti pacientky

26. 1. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Před plzeňským okresním soudem včera stanul 56letý lékař chirurgického oddělení plzeňské Mulačovy nemocnice Jan Honal.


Státní zástupce ho viní, že v listopadu roku 2008 jako službu konající lékař, špatně určil diagnózu 36leté pacientky M. Š. a léčil ji na zánět močových cest. Žena však měla akutní zánět slinivky břišní.

Když se na omyl přišlo, pacientku už se nepodařilo zachránit. Po čtyřech dnech zemřela na selhání orgánů a srdeční zástavu. Lékař je ale přesvědčen, že pro pacientku učinil vše, co mohl.

Podle žalobce se však lékař spokojil s neúplnými výsledky laboratorního rozboru krve, která obsahovala velké množství tuků.

Přitom z kompletních výsledků už by mohl pojmout podezření na poruchu metabolismu tuků a na základě toho mohl onemocnění slinivky správně rozpoznat.

Správná diagnóza mohla podle žalobce snížit riziko úmrtí pacientky. Proto se teď lékař zpovídá z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti.

Žena do nemocnice přijela s bolestmi břicha v sobotu 1. listopadu 2008 kolem 19. hodiny. Nejprve ji v ambulanci prohlédl neatestovaný lékař a diagnostikoval zánět močových cest. Záhy jeho domněnku potvrdil i doktor Honal, který pacientku též vyšetřil.

„Stěžovala si na tupou bolest v levém podžebří a levé bederní krajině. Krevní obraz vykazoval vyšší hladinu leukocytů a zánětlivý nález byl také v moči. Z toho jsem usuzoval na zánět močových cest a levé ledvinné pánvičky,“ řekl před soudem Honal. Pacientce předepsal antibiotika, a jak uvedl, pozval ji hned druhý den ráno v devět hodin na kontrolu.

Žena ale do nemocnice vyrazila ještě nad ránem, protože bolest se stupňovala. V neděli už ji lékaři hospitalizovali.

„Provedli jsme stejná vyšetření jako předešlý den, ale nález byl stejný. Pacientce jsem změnil antibiotika na nitrožilní a dostala infuze navíc. Jinak byl její stav dobrý. Neměla horečku, nezvracela, krevní tlak byl také v pořádku. Vyšší obsah tuků v krvi jsem přičítal nějaké dietní chybě, žena se totiž léčila s hyperlipidémií (zvýšený obsah tuků v krvi). Také proto jsem nežádal další doplnění laboratorního vyšetření,“ vysvětloval Honal.

Stav pacientky se podle něj začal dramaticky měnit v neděli odpoledne a to během dvou až tří hodin. V tu dobu už lékaři pojali podezření na zánět slinivky břišní, což se záhy potvrdilo vyšetřením CT.

To už ale byl stav ženy tak vážný, že ji zdravotníci nedokázali zachránit. V noci na středu 5. listopadu zemřela.

Určení diagnózy do jisté míry zřejmě zkomplikovala sama pacientka. Honalovi prý zatajila, že léky na hyperlipidémii už před časem vysadila.

„Opakovaně jsem se jí dotazoval, zda léky bere. Až v pondělí mi přiznala, že tablety už delší dobu neužívá. Kdybych to věděl hned, možná bych uvažoval úplně jinak,“ uvedl Honal.

Jak řekl, případ této pacientky je velmi atypický. „Zprvu vůbec nešlo usuzovat na zánět slinivky. Typickým příznakem jsou kruté bolesti břicha. Někdy pacienti přicházejí v těžkém stavu. U této pacientky byl ale němý nález na břiše. Bolestivá byla levá ledvina,“ řekl Honal.

Jako lékař má za sebou více než 30 let praxe. „S akutním zánětem slinivky jsem se setkal nesčetněkrát. Ročně zhruba desetkrát. Takto atypický průběh jsem ale nikdy neviděl,“ uvedl. Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu až pět let vězení.

Pozůstalé v případu zastupuje známá advokátka Klára Slámová, žádá pro ně odškodnění v celkové výši přesahující 1,17 milionu korun. Hlavní líčení bude pokračovat i v dalších dnech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?