Záměna infúze možná zabila ve Vinohradech pacienta

19. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Záměna infúze byla s velkou pravděpodobností příčinou úmrtí 71letého pacienta v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Celý případ se stal již v pátek před Velikonocemi, kdy Vinohradská nemocnice přijala z jiného zdravotnického zařízení pacienta v těžkém zdravotním stavu po opakovaných infarktech...


„Byl operován, avšak při pooperační péči na jednotce intenzívní péče kardiochirurgické kliniky se jeho zdravotní stav zhoršil. I přes veškerou pomoc s použitím nejmodernějších metod léčení lékaři již pacienta nezachránili,“ řekl Právu v neděli Leoš Kabát, náměstek ředitelky nemocnice.

Dodal, že „následně bylo zjištěno, že zdravotní sestra po správné ordinaci lékaře dala pacientovi v infúzi jiný lék než ordinoval lékař. Nemůžeme v tuto chvíli říci, zda tento jiný lék měl přímou souvislost s úmrtím pacienta, a proto jsme uplynulý pátek požádali ministerstvo zdravotnictví o svolání znalecké komise složené z nezávislých odborníků, kteří posoudí, zda záměnou léku mohlo dojít ke smrti pacienta,“ řekl Kabát. Dodal, že se zdravotní sestrou, která podala jiný lék, byl zrušen pracovní poměr. „Byla u nás dva měsíce a pracovala ve zkušební době,“ řekl Kabát. Informoval, že nemocnice v případě, že se prokáže vina, je připravena nést odpovědnost.

„Celá věc nás moc mrzí, protože ročně odléčíme statisíce pacientů k jejich naprosté spokojenosti a kardiochirurgická klinika patří k nejlepším v České republice,“ řekl Kabát.

Kdy bude znalecká komise svolána zatím ještě není jasné. Měli by však v ní být nejen kardiochirurgové a kardiologové, ale i odborníci z oblasti farmakologie, protože ta zde bude hrát zřejmě hlavní roli.

Kabát se také vyjádřil k tomu, proč nemocnice dlouho neinformovala veřejnost. „Vedení nemocnice se dozvědělo celou záležitost až ve středu 14. 4. odpoledne a ihned udělalo opatření, aby byl případ byl objasněn.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?