Záměna miminek v třebíčské porodnici znovu před soudem

9. 6. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Justice bude opět řešit výpověď pro Zdeňku Mládkovou, sestru třebíčské nemocnice.


Brněnský krajský soud zrušil rozsudek, kterým třebíčský okresní soud potvrdil výpověď pro zdravotní sestru Zdeňku Mládkovou. Dostala ji od Nemocnice Třebíč, protože prý svojí nedbalostí neodhalila v prosinci 2006 záměnu miminek na novorozeneckém oddělení.

Třebíčský okresní soud se tak po včerejším rozhodnutí brněnského soudu bude muset kauzou zabývat znovu a vynést nový verdikt. Mládková, která v nemocnici pracovala 35 let, své pochybení důrazně odmítá.

Předseda odvolacího senátu soudu Pavel Malý zdůraznil, že ve verdiktu třebíčského soudu je hned několik nejasností. Ten se podle brněnského odvolacího soudu nezabýval tím, že výpověď je nekonkrétní a důvody ukončení pracovního poměru v ní nejsou jasně a přesně popsány.

Třebíčský soud dále nezjišťoval, zda nemocnice správně zhodnotila intenzitu porušení pracovní kázně ze strany Mládkové, tedy zda byla výpověď přiměřeným trestem. Mládková dostala výpověď v říjnu 2007. Nemocnice ji zdůvodnila údajným závažným porušením pracovních povinností. Podle právního zástupce nemocnice Martina Urbáška předložila sestra matkám nesprávné děti a neprověřila jejich identifikaci.

Váhy Nikoly a Veroniky se přitom několik hodin po porodu lišily o více než půl kilogramu a jedno z dětí mělo na hlavě hematom. Mládková prý neučinila kroky k nápravě záměny.

Chyběly instrukce

Zdravotní sestra s tím nesouhlasí. O rozdílu ve váze dětí nevěděla, protože děvčátka se vážila po porodu na jiném oddělení nemocnice, porodním, a dále si je přímo na pokojích vážily matky. Zdravotnice měla děti v péči jen velmi krátkou dobu.

Děvčátka měla na nohou napsána svá jména, která se ale při koupání smazala. Povinností Mládkové bylo podle nemocnice a třebíčského soudu tyto nápisy, coby důležité identifikační znaky, obnovit. Podle právní zástupkyně Mládkové to ale žádný předpis sestrám na novorozeneckém oddělení nepřikazoval.

Až do záměny dětí neměla nemocnice obdobné nařízení nijak písemně zpracováno. Stalo se tak až po celé události v roce 2007. Mládková se řídila při předávání dětí matkám jiným identifikačním znakem. Tím byly číselné štítky, které měly. Jak a kým byly zaměněny, se nepodařilo zjistit ani policii.

Třebíčský soud sice rozhodl, že výpověď je platná, na druhé straně podle něj rozhodně Mládková není tím, kdo záměnu zavinil. V souvislosti s výměnou miminek bylo potrestáno sedm zaměstnanců nemocnice. Policie ani státní zástupce neshledali, že zdravotnický personál vyměnil děti úmyslně, trestný čin tedy spáchán nebyl. Brněnský soud v minulosti přiznal rodinám holčiček odškodné 3,3 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?