Záměna vzorku v je moderní laboratoři v podstatě vyloučena

10. 7. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Záměna vzorků je v moderní biochemické laboratoři podle primářky oddělení klinické biochemie Thomayerovy nemocnice Kláry Bořecké v podstatě vyloučena. Zkumavky jsou doručeny už s nezaměnitelným čárovým kódem.


Zkumavky jsou doručeny už s nezaměnitelným čárovým kódem, který identifikuje materiál, pacienta i vyšetření. Po načtení kódu se vzorek registruje do laboratorního informačního systému. Papírové žádanky se užívají v menšině případů, řekla novinářům Bořecká při představování činnosti svého oddělení.

Záměna ve zdravotnictví může mít tragické dopady. Policie nyní například vyšetřuje úmrtí těhotné ženy, která v červnu v diabetologické ambulanci v Orlové zřejmě vypila místo roztoku neškodné glukózy jedovatou dezinfekci. Personál na záměnu později přišel a kontaktoval policii.

Bořecká uvedla, že v Thomayerově nemocnici se dělají analýzy ze zkumavek, do nichž byly vzorky od pacienta odebrány. Dál se s nimi tedy už nemanipuluje, klesá tak ještě více riziko záměny. Vyšetření provádějí automatické biochemické analyzátory. „Z minimálního množství séra, řečeno s trochou nadsázky, můžeme vyšetřit celého člověka a provést za 20 minut desítky analýz na aktivitu enzymů, koncentraci stopových prvků, tuků, cukrů či produktů metabolismu,“ shrnula.

Optickou metodou se změří změny v intenzitě záření při průchodu vzorkem. Imunochemické testy sledují reakci antigenu a jeho protilátky. Vyšetření dá informaci o funkci jater, ledvin, srdce, krvetvorby, imunitního či hormonálního systému, o poruchách metabolismu tuků, riziku cukrovky či přítomnosti zánětu. Měřit lze i koncentrace léčiv, etanolu a drog.

„Mnoho onemocnění nebolí nebo nemají specifické projevy a často teprve výsledek laboratorního vyšetření odhalí poruchy funkce jater či ledvin. Včasné zahájení léčby může zabránit jejich selhání nebo vývoji nevratných poškození. Určení lidí v riziku, například onemocnění srdce a cév, pomůže zvolit vhodnou životosprávu nebo preventivní léčbu, která zamezí rozvoji nemoci,“ shrnula přínos laboratorních testů primářka.

Oddělení před nedávnem začalo používat nové analytické systémy, velký Cobas 8000 a záložní Cobas 6000. Velká linka zvládne za hodinu 1000 vzorků a provede 2600 biochemických a 340 imunochemických analýz, menší linka 600 biochemických a 170 imunochemických analýz. Bezkontaktní míchání brání přenosu mezi vzorky, automaticky se prověřuje kvalita každého vzorku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?