Záměr sloučení nemocnic starostku netěší

29. 3. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajští zastupitelé chválili záměr sloučit sedm krajských nemocnic pod jednu organizaci. Nová příspěvková organizace má zastřešit nemocnice Krnov, Frýdek-Místek, Havířov, Karviná, Nový Jičín, Opava a Třinec. Přestože sloučení nemocnic prosadila koalice ČSSD a KSČM, krnovská starostka zvolená za ČSSD má k tomuto kroku výhrady.


Opozice tvrdí, že jde o chybné rozhodnutí, které lidem v kraji zkomplikuje život. Zastupitelé za KDU-ČSL byli zásadně proti sloučení nemocnic a ODS se dokonce hlasování odmítla zúčastnit.

Koalice ve slučování nemocnic vidí cestu jak zefektivnit jejich hospodaření, aby nebyly ve ztrátě. Podle hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) řešení už není možné odkládat, protože jen za loňský rok činila ztráta nemocnic 210 milionů korun.

Návrhy na radikální změnu vychází z analýzy, kterou pro kraj vypracovala firma RGM medical, podle které lze v nemocnicích ušetřit až 300 milionů korun ročně. Kraj chce podle této analýzy zavést sjednocení nákupů nemocnic, ale také zredukovat počet lůžek.

Přestože tento krok v krajském zastupitelstvu navrhla a prosadila ČSSD, krnovská starostka Alena Krušinová (ČSSD), která je současně předsedkyní poradního zdravotního výboru kraje, má zásadní výhrady. Podle Krušinové byla analýza nemocnic provedena čistě ekonomickým pohledem, ale chybí jí právnická a medicínská oponentura.

„Nebere nic jiného v potaz než ekonomiku. Zisk ale nesmí být nadřazen zdraví. Výchozí materiál musí být podroben další analýze. Pokud bychom aplikovali všechny návrhy RGM, tak by to byl hrob zdravotnictví Moravskoslezského kraje,“ použila nečekaně ostrá slova Krušinová.

Zdravotní výbor ji navíc pověřil, aby žádala o stažení materiálu z programu jednání zastupitelstva. Starostka Krušinová novinářům prozradila, že dokonce byla rozhodnuta hlasovat proti svým koaličním kolegům, ale nakonec se pouze zdržela hlasování.

Na půlhodinovém jednání klubu ČSSD, který hlasování předcházel, však dostala od hejtmana dostatečné záruky, které ji přesvědčily, aby návrh na stažení materiálu nepodala. Hejtman ji ujistil, že zdravotní výbor bude mít větší vliv než doposud.

Stažení materiálu z programu jednání sice místo Krušinové navrhla opozice, ale neprošlo to. „Na zdravotním výboru jsme si jasně řekli, že dokud debata neproběhne, nepustíme ten materiál dál,“ komentoval vývoj postojů Aleny Krušinové člen zdravotního výboru a současně krnovský zastupitel Jiří Veverka (ODS).

Podle Krušinové hejtmanovy záruky spočívají i v tom, že bude zrušena pracovní skupina, která dosud analýzu připravovala, a naopak do dění bude vtažen zdravotní výbor. „Zdravotní výbor bude přímo součástí toho procesu, který bude znamenat ozdravení nemocnic. Měl jsem pocit, že dosud výbor stál trošku bokem a možná proto byl poněkud v opozici celému tomu procesu,“ řekl k tomu hejtman Jaroslav Palas.

Podle opoziční ODS je sloučení nemocnic chybný krok, který výrazně ovlivní na dlouhá léta životy 1,25 milionu obyvatel kraje.

„ODS se obává o další osud nemocnic a od nové koncepce se distancuje. Naši členové ve zdravotním výboru na tom určitě nebudou spolupracovat, aby si současná koalice nedělala alibi. Považujeme to skoro za selhání politického systému v Moravskoslezském kraji. Ukázalo se, že zdravotnictví v kraji je řízeno nekompetentně,“ řekl zastupitel za ODS Ivan Týle, kterému vadí, že koalice chtěla o vzniku nové organizace rozhodnout rychle, aniž konzultovala dopady se zdravotnickými odborníky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?