Zaměstnanci Městské nemocnice Ostrava žádají odvolání ředitele

3. 7. 2015 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnanci Městské nemocnice Ostrava (MNO) požadují odvolání ředitele Jaroslava Luxe. Petici s tímto požadavkem poslali primátorovi a zastupitelům města, které je zřizovatelem nemocnice. Podle zaměstnanců ředitel Lux manažersky selhal.


Primátor Tomáš Macura (ANO) novinářům řekl, že ke krokům, které provádí, má ředitel plnou podporu vedení města. Jaroslav Lux uvedl, že problémy uváděné v petici se běžně řeší na poradách.

„O manažerském selhání lze během pětiměsíčního působení ve funkci ředitele MNO hovořit v oblasti poskytování péče, ekonomické, provozní, lidských zdrojů, PR a obecně stylu vedení,“ napsali autoři petice, pod níž jsou podepsaní Oldřich Kučera, Libuše Vrublová a Jiří Pačka z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Autoři petice Luxovi vyčítají mimo jiné to, že do konce června nebyl schválen finanční plán. „Nemocnice tedy mnohem déle než v předchozích letech hospodařila v nesouladu s principy zacházení s veřejnými prostředky,“ uvedli. Schválen není plán investic. „Nenakupují se nové přístroje. Řeší se jen havárie, a to jen některé a opožděně,“ uvedli signatáři. V některých případech už podle nich trpí kvalita poskytované péče.

„Personální bouře pokračuje. Nejprve dával pan ředitel výpovědi, teď dávají výpovědi panu řediteli zaměstnanci. Po ekonomickém náměstkovi a vedoucím obchodního oddělení již odešli nebo výpověď podali personální vedoucí odboru, technický náměstek, vedoucí odboru krizového řízení, vedoucí ochranky, tisková mluvčí. Další mají výpovědi připraveny,“ píšou autoři petice.

Podle nich je obecně velkým problémem komunikace, vytratila se diskuse, vázne spolupráce mezi ředitelem a náměstky, neřeší se provozně důležité věci, ale věci nevýznamné. „Situace není udržitelná. Je to jen otázka času. Vlna hněvu bude jen narůstat,“ píšou autoři, podle nichž je petice prvním z krajních řešení.

Primátorův náměstek Zbyněk Pražák (KDU-ČSL) řekl, že v petici jde možná o to, že se někteří lidé obávají o svá místa. Připravují se například rekonkurzy primářů. „Je to věc, která je ve všech i velkých nemocnicích naprosto běžná,“ řekl Pražák.

Některé informace z petice jsou podle něj naprosto falešné nebo dezinformované, například otázka investic. „Kdyby se probíraly jeden bod po druhém, logicky by se na ně dalo odpovědět a skoro bych řekl, že ty body jsou naformulovány jako polopravdy,“ doplnil Pražák.

Primátor řekl, že ředitel nastupoval v zásadě jako krizový manažer do firmy, která byla řízena ne zcela podle představ města. Město si nechalo v nemocnici udělat audit, jehož výsledky předalo policii. „Audit ukázal flagrantní a systematické porušování zákona o veřejných zakázkách. Odhalil minimálně 350 milionů korun, které měly být soutěženy, nebyly. Odhalil spoustu dalších nepravostí,“ řekl Macura.
Petice podle něj může být reakcí na chystané kroky ředitele. „Je mi jasné, že ještě bude na mnohé kuří oko šlápnuto v těch následujících dnech a týdnech,“ řekl primátor. „Ředitel tam je od toho, aby skutečně dělal razantní změny v nemocnici včetně změn personálních. Že se to všem nebude líbit, s tím jsme museli počítat. Bude-li na na výtkách těch petentů něco racionálního, tak samozřejmě vyvoláme jednání se zaměstnanci,“ dodal.

Lux řekl, že tento měsíc vyměnil čtyři své náměstky. „Co se týče problémů, které jsou v petici uváděny, myslím si, že jsou běžně na programu každé primářské porady, takže se dají řešit zcela standardním způsobem,“ řekl ředitel.

Lux dříve stál v čele například ostravské fakultní nemocnice a před nástupem do MNO působil jako náměstek ředitele pro léčebnou péči v krajské nemocnici v Havířově na Karvinsku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?